Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pätina škôl nedodala ministerstvu údaje o rodičoch, hrozí im pokuta
Zdielať na

Pätina škôl nedodala ministerstvu údaje o rodičoch, hrozí im pokuta

BRATISLAVA / Približne 20 percent slovenských škôl nedodalo v stanovenom termíne údaje do rezortného informačného systému. Minister Juraj Draxler varuje, že v prípade, ak zber informácií zanedbali a rodičom napríklad nedali dotazníky, hrozí im pokuta.

Systém sa bude každý mesiac aktualizovať, ministerstvo tak predpokladá, že počet údajov ešte narastie. "Už teraz sme však spokojní, zber prebehol pomerne úspešne,“ povedal šéf rezortu.

Najviac údajov spomedzi materských škôl poslali z Košického kraja, spomedzi základných škôl a gymnázií z Nitrianskeho kraja. "Konečne máme niečo, čo nám umožní riadiť rezort tak, ako sa v 21. storočí patrí. Dal by som si známku dva mínus,“ povedal.

12 miliónov eur

Systém už funguje, podľa Draxlera je v tejto chvíli úspešný a ministerstvo ho spustilo. "Nevyskytli sa žiadne chyby technického charakteru. Som spokojný, že nakoniec všetko dobre dopadlo,“ poznamenal minister. Rezortný informačný systém minister Draxler zdedil, ministerstvo sa s ním borilo od roku 2009. Dodnes vyšiel na viac ako 12 miliónov eur.

Žiak teraz dostane podľa jeho slov identifikačné číslo, ktoré ho bude sprevádzať do konca jeho školskej dochádzky, či už stredoškolskej alebo vysokoškolskej. Údaje však bude ministerstvo ešte upravovať, pretože nie vždy prišli v takom formáte, ako bolo potrebné. Rezort získaval údaje od 910 tisíc obyvateľov – o žiakoch, študentoch, pedagogických zamestnancoch, ale aj zákonných zástupcoch.

Databáza zákonných zástupcov

Tých sa však vyzbieralo pomerne málo. Štát dnes nemá vytvorenú elektronickú databázu zákonných zástupcov. "V septembri sa vynárali námietky voči takémuto zberu, pretože školy nemali údaje o zákonných zástupcoch, museli ich teda od nich vyžadovať, čo viedlo k rôznym problémom,“ vysvetlil šéf rezortu školstva Juraj Draxler.

Ministerstvo sa na základe týchto skutočností rozhodlo, že nebude požadovať údaje o zákonných zástupcoch, pričom bude rešpektovať, ak ich neposkytnú. "Budeme sa snažiť nájsť predovšetkým technické riešenie, ako ich získať iným spôsobom a dostať ich do systému,“ doplnil s tým, že bude ešte chvíľu trvať, kým takéto riešenie nájdu. Minister sa zároveň ospravedlnil učiteľom a riaditeľom škôl za to, že ich dostali pri zbere údajov do nie celkom šťastnej situácie.

Systém, ktorý bude využívať ministerstvo, zavádza úplne nový prvok kontroly a riadenia rezortu, máme cez neho takmer online prístup k údajom o tom, koľko žiakov je na danej škole. Ako Juraj Draxler ďalej povedal, niekedy na prelome rokov budeme mať prvé zaujímavé údaje, s ktorými budeme môcť efektívne pracovať.

Prečo potrebuje ministerstvo dôverné informácie o rodičoch detí? Pozrite si analýzu Novín o 17:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy