Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Žltačka sa na východe Slovenska ďalej šíri, vakcíny stále chýbajú
Zdielať na

Žltačka sa na východe Slovenska ďalej šíri, vakcíny stále chýbajú

SNINA / Obyvatelia Sniny obiehajú lekárne a zháňajú vakcíny proti žltačke. Každý deň pritom pribudne ďalších päť až šesť nových prípadov nakazených. Očkovacia látka ale stále chýba.

"To je niečo neskutočné! Mali by s tým niečo urobiť," rozhorčuje sa obyvateľka Sniny.

V meste pribúdajú každý deň nové prípady žltačky. Denne je ich päť až šesť. Žltačka navyše zasiahla i okolité mestá, ako Humenné a Medzilaborce. No zatiaľ, čo tam ustúpila, v Snine sa šíri ďalej.

Desiatky nových prípadov

Od začiatku októbra sa podľa hygienikov nakazilo už takmer 50 ďalších ľudí. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v meste zakázal hromadné podujatia. Miestni obyvatelia sa ale najviac sťažujú na chýbajúce vakcíny.

"Ľudia chodia v panike, lebo sa boja. Vedia, že je nedostatok tých očkovacích látok," hovorí vedúca lekárne Marta Focková.

"Ľudia obiehajú lekáreň za lekárňou, ale pacienti by sa mali obrátiť na ministerstvo zdravotníctva a dožadovať sa riešenia daného stavu," dodáva prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Dva mesiace

Rezort zdravotníctva ale tvrdí, že situáciu s vakcínami na našom trhu pozorne sleduje. "V prípade, ak ministerstvo zdravotníctva zistí výpadok vakcíny na trhu trvajúci dlhšie ako 60 dní, môže mu udeliť pokutu vo výške desaťtisíc eur," ozrejmuje hovorca Peter Bubla.

"Pokiaľ v meste, v ktorom má dvadsaťtisíc obyvateľov sto hepatitídu, tak ministerstvo má iniciatívne konať," oponuje Sukeľ.

Zoznam čakateľov

Podľa rezortu zdravotníctva majú všetko vo svojich rukách výrobcovia a dodávatelia vakcín. "Takisto je to otázka lekárne. Koľko takýchto vakcín bolo objednaných. Do toho nemá ako ministerstvo vstupovať," bráni rezort Bubla.

V niektorých lekárňach už prešli na písanie zoznamov ľudí čakajúcich na vakcínu. "Nechávam si recepty a píšem si aj na papierik. Momentálne je problém s dospelými," potvrdzuje Focková.

"Pri takejto epidémii by mal zasiahnuť štát," konštatuje Sukeľ.

Žltačka neustupuje, no vakcíny chýbajú, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy