VYŠNÝ KAZIMÍR - V dedine Vyšný Kazimír (okr. Vranov nad Topľou) ani 80roční obyvatelia väčšinou nepotrebujú okuliare. Tajomstvo ich dobrého zraku sa vraj ukrýva v tamojšom liečivom minerálnom prameni.

Vyšným Kazimírom vyzváňa takmer 400 rokov starý zvon vo veži gréckokatolíckeho chrámu. Dedinčania si ale ešte aj po revolúcii písali ako svoje bydlisko Ruský Kazimír.

Zmena prišla v roku 1991. Ľudia v referende zmenili názov obce. Odvtedy sú Vyšnokazimírčania. Žije ich tu zhruba dvesto.

Naredy či zaradom

Medzi obyvateľmi dedinky panovala vždy súdržnosť. Vďaka nej zaviedli ich predkovia zvyk nazvaný Naredy. V preklade Zaradom.

Takto tu dodnes nemajú napríklad hrobníka ale kopú si hroby navzájom od domu k domu podľa poradia.
Naredy pásli voľakedy aj kravy. Na pašu išli vždy všetky kravy spolu a každý deň ich vyprevádzali iní pastieri podľa poradia.

V lese

Vyšný Kazimír je koncovou dedinou. Obľubujú ju aj chatári zo širokého okolia. Cesta sa tu stráca v lese, v ktorom na jeseň vidieť hubárov. Majú tu obchod i klub dôchodcov.

Tiež dom smútku, ktorý si postavili vlastnými rukami a za obecné kúpili akurát materiál. Je tu pokoj a čistý vzduch, no predsa len tu niečo chýba.

Olympiáda dôchodcov

Vyšný Kazimír je obklopený samými lesmi. Tento kraj učaroval aj terajšiemu honorárnemu konzulovi Ukrajiny Stanislavovi Obickému. Ten tu nielen býva, ale vďaka nemu vyrástol na začiatku dediny pri rybníku areál ľudovej architektúry aj s amfiteátrom.

Ten sa stal dejiskom nielen folklórnych slávnosti ale napríklad aj veľmi obľúbenej olympiády dôchodcov. 

Miestni sú na tunajší amfiteáter patrične hrdí. Ako sami hovoria, taký pekný nájdete možno tak dvesto kilometrov odtiaľto niekde vo Východnej.

Zázračná voda

Na začiatku dediny nájdete aj kaplnku. Vyrástla na mieste minerálneho prameňa, ktorý tu bol odkedy najstarší ľudia v dedine pamätajú.

K mineralnému prameňu pribudla studnička. O tunajšej vode kolujú dedinou hotové legendy ako napríklad tá o jednej panej, ktorá si ňou pretrela oči a prinavrátil sa jej zrak. A potom sa dožila stovky.

Pozrite si reportáž:

Niečo k veci

Niečo k veci

Zdroj: noviny.sk, TV JOJ - Vlado Jurek
.