Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pes na túru nepatrí. V Tatrách vás nemusia pustiť na turistický chodník
Zdielať na

Pes na túru nepatrí. V Tatrách vás nemusia pustiť na turistický chodník

VYSOKÉ TATRY / Na letné dovolenky zvyknú mnohí brávať aj svojich psov. Ak sa však rozhodnete ísť so psom na túru do poľských Tatier, musí zostať pod horami. Na slovenskej strane s tým ochranári problém nemajú.

Ak sa rozhodujete, že pôjdete na letnú dovolenku so svojim štvornohým miláčikom do Poľska, napríklad do Zakopaného, mali by ste byť pri jej výbere veľmi ostražití. Na túru do poľských Tatier vás totiž so psom nepustia.

"V poľskom Tatranskom národnom parku je na väčšine turistických chodníkov zákaz vstupu so psom. Výnimkou je iba Chocholovská dolina," upozornil Jan Krzeptowski z poľského Tatranského národného parku.

Slovenské Tatry

Viacerí turisti, ktorí chcú ísť na túru, musia nechať psa doma. Niektorí sa ale rozhodli vyskúšať slovenské hory. To bol aj prípad jednej rodiny zo Švédska.

"Je to veľmi zlé, že sú v Tatrách takéto obmedzenia pre psov, pretože aj psy sú zvieratá a chcú si vyjsť do prírody. Pýtala som sa ich kam môžeme ísť na túru so psom, a oni mi len povedali, že s ním musíme ísť na Slovensko,"
povedali pre televíziu JOJ švédski turisti.

Zatiaľ čo v poľských Tatrách vás jednoducho z chodníka kvôli štvornohému miláčikovi vypoklonkujú, na Slovensku to zakázané nie je.

Psa neodporúčajú

"Zákon vraví, že je to možné, chodiť po značených turistických chodníkoch so psíkom. Ale za podmienky, že je na vôdzke a s náhubkom," vysvetľuje Miroslav Brezovský zo správy TANAPU.

Samotné vodenie psíkov do vysokohorských polôh sa ale veľmi neodporúča. Má to vraj viacero dôvodov. "Divoké zvieratá reaguju na zápach psa ako na zápach predátora a podľa toho naňho aj reagujú. Ich reakciou je stres a útek," dodal Jan Krzeptowski.

"Neodporúčam, aby ľudia brali bytové druhy psov do vysokohorského prostredia, lebo je to trápenie nielen pre psíkov, ale aj pre majiteľov," radí Miroslav Brezovský.

Najčítanejšie správy