Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nelegálni migranti rozdeľujú Európu. Ani Fico ich na Slovensku nechce
Zdielať na

Nelegálni migranti rozdeľujú Európu. Ani Fico ich na Slovensku nechce

BRATISLA/BRUEL / Nelegálni migranti rozdeľujú Európu. Podľa správ z vnútra Európskej Únie chce Brusel v najnovšom návrhu na riešenie emigračnej politiky prikazovať krajinám kvóty, koľko utečencov majú prijať. To sa mnohým štátom Únie nepáči. Patrí medzi ne aj Slovensko.

Európa v princípoch novej migračnej politiky rozhodne jednotná nie je. Kým niektoré krajiny sú ochotné utečencov bez problémov prijať, iné o tom nechcú ani len počuť.

Práve v tejto súvislosti chce podľa niektorých zdrojov Európska komisia prijať kvóty, teda povinné počty migrantov, ktorých by mali jednotlivé členské krajiny únie prijať. Odvíjať by sa mali napríklad od ekonomickej vyspelosti, či miery nezamestnanosti tej ktorej krajiny.

"Kompletný návrh európskej migračnej politiky predloží Európska komisia v stredu. Vtedy budeme poznať všetky konkrétne kroky, ktoré sa navrhujú," informovala Ingrid Ludviková zo zastúpenia európskej komisie na Slovensku.

Z doteraz uniknutých materiálov, ktoré zverejnili britské denníky ale vyplýva, že to nebude na báze dobrovoľnosti, ale práve naopak.

"Sú krajiny, ktoré sú za prijatie takýchto kvót - ako Nemecko, či Švédsko. Naopak Veľká Británia, chce obmedziť prílev prisťahovalcov rôznymi administratívnymi metódami," vysvetlil bezpečnostný expert Ivo Samson.

Princíp dobrovoľnosti

Slovensko tiež nie je medzi krajiny, ktoré by patrili medzi nadšencov otvorenej migračnej politiky. "Sme pripravení sa podieľať technickou pomocou, ale nemyslím si, že Slovensko by bolo atraktívnou krajinou pre migrantov tohto typu. Čiže princíp dobrovoľnosti je základ," potvrdil premiér Robert Fico.

Okolo pripravovaného dokumentu, podľa ktorého by sa mala v budúcnosti riešiť migrácia v Európe, tak bude zrejme ešte poriadna ťahanica. Ak nás väčšie krajiny pritlačia k múru, budeme sa musieť prispôsobiť.

"Akonáhle sa príjme takýto dokument ako záväzný, potom aj Slovensko bude musieť rešpektovať takéto rozhodnutie a utečencov prijímať podľa určitej kvóty," dodal Samson. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy