Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rusko už vyše mesiaca púšťa menej plynu
Zdielať na

Rusko už vyše mesiaca púšťa menej plynu

Slnko svieti, pohoda väčšia ako v lete, koho by teraz trápil nejaký plyn. Teda aspoň, čo sa vykurovania týka. Pritom je to už viac ako mesiac, čo z Ruska tečie menej plynu. Najnovšie Rusi s Čínou podpísali dohodu o nových dodávkach plynu. Natíska sa preto otázka, či by mohli Európu postupne odpojiť úplne.

Desiateho septembra nám začalo prúdiť menej plynu. Prvé dni sa to pohybovalo do dvadsať percent, kým na začiatku októbra neklesli dodávky cez 40. Tento nelichotivý scenár sa nemení.

Zásobníky sú plné

"Môžeme potvrdiť, že je to stále rovnaké," informuje hovorca SPP Juraj Bednár. Zatiaľ nikto neprepadáva panike. Zásobníky sú plné, nie je krutá zima a plynu je v Európe nadbytok. Rátať so surovinou cez Ukrajinu sa zatiaľ ale nedá.

"Je bláznovstvo očakávať, že to túto zimu bude cez Ukrajinu fungovať s plynom normálne. Najviac to postihne také Maďarsko, alebo Bulharsko," myslí si bezpečnostný energetický ambasádor Václav Bartuška.

Dohody s Čínou

Napriek viacerým snahám, Rusi a Ukrajinci naďalej nevedia nájsť spoločnú reč ohľadom platieb. Kyjev chce najnovšie za plyn cvakať až po dodaní suroviny, Rusi naopak pred. Rusi v týchto dňoch okrem toho podpisujú plynové dohody s Číňanmi.

"Rád by som vyzdvihol, že Čína preberá jednu z vedúcich úloh pri investovaní v Rusku," povedal ruský prezident Vladimír Putin. Gazprom má na jej základe Číne dodávať od roku 2019  - 38 miliárd kubíkov plynu ročne. Napriek veľkým ruskoázijským ramenám by Európa nemala strádať.

Počasie hrá v tomto pokri veľkú úlohu. Kým Putin čaká na generála zimu, tak nám by sa hodilo niečo také, ako je to momentálne. "Očakávať nejakú krutú zimu tento rok? Skôr si myslím, že nie," tvrdí meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy