Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pacienti trpiaci Crohnovou chorobou dostanú špeciálny kľúč
Zdielať na

Pacienti trpiaci Crohnovou chorobou dostanú špeciálny kľúč

BRATISLAVA / Určite sa to už mnohým stalo, že ste si súrne potrebovali odskočiť na WC, ale nemohli ste sa dostať ku kľúču od dverí. Niekoľkokrát denne s tým bojujú pacienti s črevnými problémami. Už onedlho preto dostanú špeciálny kľúč.

Nájsť toaletu a včas na ňu dobehnúť, tento problém musia niekedy aj desaťkrát denne riešiť ľudia s crohnovou chorobou. "Je to zápalové ochorenie postihujúce ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu a najčastejšie je postihnuté tenké a hrubé črevo," opisuje predsedníčka Slovek Crohn klubu Viola Števurková.

Pacientov s Cronovou chorobou trápia počas dňa predovšetkým časté a bolestivé hnačky. "V akejkoľvek budove kde prídem sa zorientujem kde je WC. To je prvé," hovorí pacientka.

Zrod v Nemecku

Veľkým pomocníkom pre chorých je špeciálna aplikácia na telefón, ktorá im na mapke zobrazí najbližšiu toaletu v ich okolí.  Najnovším zlepšovákom je špeciálny Eurokľúč. Bude určený pre pacientov s črevnými ochoreniami.  Pomocou neho si po celom Slovensku odomknú toalety určené výhradne pre nich. Eurokľúč v roku 1986 prvýkrát zaviedli v Nemecku.

"Potom sa rozšíril do celej Európy. Najprv bol pri čerpacích staniciach a na diaľniciach, neskôr sa rozšíril ako štandard pre zdravotne postihnutých," opisuje prezident AOPP Petr Kučera.

Aj na Slovensku

Systém eurokľúča už funguje vo všetkých okolitých krajinách. Všeobecná zdravotná poisťovňa je u nás prvou verejnou inštitúciou, ktorá takéto záchody sprístupní pacientom.

"Upravíme naše pracoviská a vytvoríme priestor pre postihnutých občanov na 24 pracoviskách," povedal riaditeľ poisťovne Marcel Forai.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy