Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mušketier Matej (21) zo Srdca statočne bojuje ďalej aj za iných
Zdielať na

Mušketier Matej (21) zo Srdca statočne bojuje ďalej aj za iných

BANSKÁ BYSTRICA, BRATISLAVA / Jeho príbeh dal nádej iným. Nádej, že vďaka pevnej vôli a pomoci dobrých ľudí sa dá poraziť aj tá najzákernejšia choroba. Volá sa Matej a Slovensko ho spoznalo vďaka programu Srdce pre deti. Jeden z troch mušketierov teraz bojuje opäť...

Neľutuj ma...

Prípravy tohtoročného galaprogramu Srdce pre deti vrcholia. Ľudia z Nadácie Pontis, Nového Času a Televízie JOJ práve teraz nevedia, kde im hlava stojí. Kým sa to však naozaj rozbehne, rozbehnú sa pre Srdce pre deti ľudia s dobrým srdcom. 1. decembra sa totiž v hlavnom meste pobeží desaťkilometrový beh. A bude to aj beh pre Mateja.

"Neľutuj ma, nechcem byť kvôli tejto chorobe menejcenný," povedal pred dvoma rokmi v televíznom vysielaní. So zákernou rakovinou sa vo svojich 18 rokoch rozhodol zatočiť tým, že si z nej spolu s kamarátmi robili srandu. Všetkým trom sa to aj podarilo. "Inak to nepôjde, len dobrou náladou a pozitívnym myslením," dodal.

Rakovina sa vrátila

Matej je už dva týždne opať na onkológii. A to v starostlivosti špičkových odborníkov z banskobystrickej Roosveltovej nemocnice. Rakovina sa totiž vrátila. V čase, keď bol zdravý, pomáhal iným. Organizoval volejbalový turnaj Zasmečuj deťom pre zdravie. A výťažok venoval onkologickým pacientom. Aj takým je Mušketier Matej.

Ľudia, ktorí majú beh v srdci, sa rozhodli, že známu bratislavskú zimnú desiatku venujú práve programu Srdce pre deti. "Je to veľmi dôležitá výzva," priznáva organizátor Jozef Pukalovič.

Zimný beh pre každého

Za Mateja a ostatných onkologických pacientov budú bežať tri štvorčlené tímy z televízie JOJ. "Týmto spôsobom chceme odkázať, že sme s Matejom. A že mu držíme palce," podotkol moderátor Ján Mečiar. Bratislavský beh môže absolvovať doslova ktokoľvek - amatér či profesionál.

Do dnešného dňa sa v programe Srdce pre deti podarilo vyzbierať 1,5 milióna eur, ktoré išli vždy na konkrétnu pomoc. Projekt je myšlienkou nemeckého novinára a zakladateľa vydavateľstva Axel Springer. Na Slovensku spoločnosť vydáva okrem iného aj denník Nový Čas.

Srdce začalo v Nemecku

Springer prišiel na charitatívny nápad v roku 1978. V rádiu sa dopočul, že každoročne následkom dopravných nešťastí zahynie na cestách v Nemecku takmer 1 500 detí. Na väčšine miest totiž chýbali semafory či priechody pre chodcov.

Vydavateľ Springer sa rozhodol, že to tak nenechá a do veci zaangažoval denník Bild. A ukázalo sa, že práve sila najväčšieho tlačeného média v Európe môže ľudí zmobilizovať pre dobrú vec. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

súkromný archív

Súvisiace články

Najčítanejšie správy