Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Novinár, čo prešiel k tajným: Toto bol môj temný svet
Zdielať na

Novinár, čo prešiel k tajným: Toto bol môj temný svet

BRATISLAVA / Peter Tóth je bývalý novinár, ktorý pracoval pre Slovenskú informačnú službu. V 90-tych rokoch pranieroval praktiky Mečiarovej vlády. Asi najviac sa zviditeľnil, keď začal odkrývať zákulisie únosu syna prezidenta Michala Kováča. Angažoval sa tiež v kauze vraždy expolicajta Roberta Remiáša.

Najprv ho zbili, ...

V knihe, ktorú napísal, prináša málo známe informácie o tieňovej tajnej službe, tá bola akousi protiváhou Lexovej SIS. "Tam sumarizujem tie odhalenia, ktoré paralelná spravodajská služba urobila a keď to je tak, ako sa povie na jednej hromade, tak človeku sa pred očami vynorí obraz jednej neuveriteľnej doby, ktorú sme tu žili," hovorí Tóth.

Pre vtedajších mocných bol odbojný novinár nepohodlnou osobou. Najprv ho zbili pred jeho domom a potom mu zhorelo auto. Dnes už vie, že išlo o cielenú kampaň proti jeho osobe.

Pôsobil ako legalizant

"Bol to plán B, lebo plán A bol ten, že ma má pohrýzť pes. Ten plán sa však nepodaril, takže mi podpálili auto," opisuje Tóth. Peter sa venuje aj kontroverznej kapitole svojho života, keď v novinách zatajil, že je tajným agentom. 

"Ja som pôsobil ako legalizant Slovenskej informačnej služby a pracoval som na odhaľovaní určitých veľmi dôležitých nezákonností, ktoré sa diali v tejto krajine. Preto si myslím, že to bolo v poriadku," dodáva.

Príležitosť na obhajobu

Opačný názor na jeho činnosť má bývalý šéfredaktor denníka SME. Ten Petrovi príliš neverí. "Myslím si, že treba byť veľmi opatrný, aký je cieľ Petra Tótha, keď napísal knihu. Peter Tóth už operoval s dezinformáciami," myslí si Martin M. Šimečka.

Peter sa nevyhýba ani obdobiu, keď šéfoval kontrarozviedke. Objavili sa hlasy, že jeho spoveď môže niekoho ohroziť. On ale tvrdí, že knihu napísal tak, aby neuškodil iným ani sebe.

"Aby som ponúkol ľuďom svoje videnie týchto udalostí a aby som mal nejakú príležitosť sa trochu obhájiť," dodáva.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy