Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Eurokomisár Maroš Šefčovič nebude kandidovať na šéfa Európskej komisie
Zdielať na

Eurokomisár Maroš Šefčovič nebude kandidovať na šéfa Európskej komisie

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Eurokomisír Maroš Šefčovič nebude kandidovať na šéfa Európskej únie. Zároveň uviedol, že podporí Fransa Timmermansa, spoločného kandidáta Strany európskych socialistov (PES).

Európske voľby do roku 2019 nie sú len nejaké voľby. Budúcnosť Európskej únie stojí na rovnováhe. Eurokomisár pre energetiku Maroš Šefčovič oznámil, že podporuje Fransa Timmermansa ako spoločného kandidáta PES - socialistov, aby viedol PES do volieb do Európskeho parlamentu v roku 2019. Toto prináša plnú silu na jedného vedúceho kandidáta a umožňuje začať našu kampaň.

​Maroš Šefčovič vo svojom liste zaslanom v pondelok predsedovi PES vyjadril svoju vôľu aktívne prispieť ku kampani PES 2019: "Ako politik aj oddaný športovec chápem silu tímového ducha a spoločných cieľov. Preto je nutné pokračovať v duchu jednoty, vytvoriť jednotný front a koncentrovať našu energiu na prípravu silnej politickej agendy, ktorá prinesie optimizmus ľuďom v Európe. Želám Fransovi veľa šťastia v týchto náročných časoch. Zároveň som pripravený s ním úzko spolupracovať. Keďže ide o tvár a srdce Európy, myslím, že každý musí hrať svoju úlohu. Práve tento kombinovaný potenciál nás posilní a dokáže osloviť ľudí zo všetkých oblastí života a všetkých kútov Európy. "

"Srdečne vítam rozhodnutie Maroša Šefčoviča podporiť Fransa Timmermansa ako vedúceho kandidáta PES. Maroš je skutočný tímový hráč. Tento signál jednoty odráža ducha všetkých členských strán, vodcov, aktivistov a podporovateľov v rámci Európy a našej túžby vybudovať silnejšiu budúcnosť pre Európu. Maroš bude hrať dôležitú úlohu v nadchádzajúcej volebnej kampani v roku 2019 za hranicami Slovenska, na európskom fronte. Je to už pozitívny príklad práce, ktorú robia SES - postaviť sa za dobrých európskych občanov na vrcholových stoloch v Bruseli a zaviesť progresívnu zmenu pre Európu, najmä v oblasti trvalo udržateľnej modernizácie a konvergencie," uviedol prezident PES, Sergej Stanishev.

PES viedlo otvorený proces nominácií pre vedúceho kandidáta a diskusia medzi našimi členskými stranami nám umožnila zjednotiť sa okolo silného kandidáta, ktorý zastupuje všetky naše strany a všetkých európskych občanov. Sergej Stanishev zdôraznil aktívnu úlohu všetkých členských strán PES, ktorí sa zúčastnili na nomináciách a pozitívnych diskusiách a plodnom dialógu, ktorý nasledoval. Obaja kandidáti prispeli k tomuto procesu tým, že predstavili svoje vízie a diskutovali o spoločnej politickej agende s predsedami vlád PSP a summitom vodcov a so zástupcami členských krajín na zasadnutí predsedníctva SES minulý mesiac.

"Rád by som poďakoval všetkým členom PES a lídrom za ich prínos v spoločnom kandidátskom procese a som veľmi vďačný portugalskému premiérovi a vedúcemu PS Portugal Antonio Costa, ktorý riadil dialóg."

"K dnešnému dňu má PES vo Fransovi Timmermansovi silného spoločného kandidáta. Predstavuje zmenu smeru pre Európu a kladie hodnoty sociálnej spravodlivosti, rovnosti a udržateľnosti do centra nášho volebného programu. Frans Timmermans je všeobecne uznávaný ako hlavný obranca demokracie a právneho štátu v Európskej únii a je známy ako špecializovaný šampión pre rovnosť a práva žien. Tieto zakladajúce zásady EÚ musia teraz viac ako kedykoľvek predtým chrániť. Som si istý, že Frans je človek, ktorého potrebujeme, aby viedol boj proti škodám, ktoré boli napáchané voči EÚ, a že urobí všetko preto, aby spojil progresívne sily v Európe v mene sociálnej, férovej, spravodlivej a demokratickej Európskej únie, "dodal prezident PES Stanishev.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy