Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Plavčan chce zvýšiť platy učiteľov od septembra, odborári od nového roka
Zdielať na
Politika

Plavčan chce zvýšiť platy učiteľov od septembra, odborári od nového roka

Google News Button Sledovať správy

VYSOKÉ TATRY / Vo Vysokých Tatrách rokovali školskí odborári a vo štvrtok medzi nich prišiel aj minister Plavčan. Hlavnou témou boli platy. Zvyšovať by sa podľa prísľubu mali aj na budúci rok od septembra, učitelia sú ale netrpezliví a peniaze navyše chcú mať už začiatkom budúceho roka.

Minister vo štvrtok na rokovanie meškal viac ako hodinu. Zrejme ho na cestách zdržalo zlé počasie. Do tatier prišiel krátko po siedmej večer, dal si večeru a potom sa stretol so školkými odbormi. Peter Plavčan na rokovaní potvrdil nielen zvýšenie platov učiteľov od septembra 2017 o ďalších 6 percent ale dokonca pripúšťa rokovania o požiadavke, že by sa platy mohli učiteľom zvyšovať už od januára. Teda spoločne so zvyšovaním platov o 4 percentá pre nepedagogických zamestnancov.

Rezort by na to musel minúť celý balík 200 miliónov Eur, ktorý dostal ako navýšenie budúcoročného rozpočtu. "Učitelia a odborní zamestnanci v regionálnom školstve a učitelia vo vysokom školstve, môžu očakávať plnenie sľubu, ktorý sme im dali a ten sľub je, že aj v budúcom roku budú zvýšenéredak ich platy," povedal minister školstva Peter Plavčan.  

Po oficiálnom stretnutí sa ešte rokovalo za zatvorenými dverami. Čo bolo témou a aké sú výsledky, či sa odborárom podarilo ministra presvedčiť, aby sa platy zvyšovali už do januŕa tak to zatiaľ nie je známe. Definitívne sa majú všetko percentá a dátumy ustáliť čoskoro, keď skončia kolektívne vyjednávania. "V priebehu dvoch týždňov," dodal Plavčan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy