Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Summit Únie v Bratislave je veľkým vyznamenaním, myslí si Robert Fico
Zdielať na

Summit Únie v Bratislave je veľkým vyznamenaním, myslí si Robert Fico

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Summit lídrov Európskej únie, ktorý sa uskutoční v piatok 16. septembra v Bratislave, je podľa premiéra Roberta Fica veľkým vyznamenaním pre Slovensko, pretože lídri únie sa zásadne stretávajú v Bruseli. Bratislava tak má šancu zapísať sa do politických dejín Európskej únie, povedal predseda Smeru-SD a predseda vlády Robert Fico.

"Očakávame, že budeme mať odvahu európskej verejnosti priznať, že nie všetko v Európskej únii je ružové a v poriadku, ale súčasne summit má byť akousi prvou situáciou, kedy chceme podstatne viac hovoriť o pozitívnych stránkach Európskej únie," povedal premiér.

Podľa neho sú dve hlavné skupiny štátov EÚ - prvá chce v EÚ zásadné zmeny, vrátane zmien základných dokumentov únie, a druhá, ktorá hovorí, že všetko je v poriadku.

"My nesúhlasíme ani s jednou z týchto krajností a myslíme si, že pravda bude niekde v strede. Musíme si priznať, že nie je všetko v poriadku, ale na druhej strane musíme aj verejnosti hovoriť, že EÚ je jedinečný projekt, fantastický, o ktorý sa treba oprieť," konštatoval predseda vlády Robert Fico, ktorý si nevie predstaviť, že by Slovensko nebolo v Európskej únii.

Posilnenie postavenia

Na neformálnom summite lídrov európskej dvadsaťsedmičky, čiže bez Veľkej Británie, by sa mala začať v prvom rade diskusia o možnostiach posilnenia postavenia Európskej únie vo svete, o tom, ako by mohla byť únia silnejším globálnym hráčom. V rámci tejto témy predpokladá Robert Fico diskusiu o vytvorení európskeho ozbrojeného zboru.

Druhou veľkou témou Bratislavského summitu bude podľa premiéra objasnenie výhod a jedinečnosti existencie Únie obyvateľom členských štátov. Hovoriť sa bude aj o hospodárskom raste a migrácii, a to nielen z pohľadu bezpečnosti, ale aj ekonomického a sociálneho postavenia človeka.

"Sú veľké očakávania od summitu, už okolo 1 200 novinárov sa akreditovalo. Pokúsili sme sa pripraviť veci tak, aby to nebolo iba nudné rokovanie za okrúhlym stolom," dodal k téme summitu v relácii Robert Fico.

Prezentácia Bratislavy

Summit je podľa premiéra vynikajúca príležitosť pre prezentáciu Bratislavy, Slovenska. Okrem rokovania na Bratislavskom hrade navštívia jeho účastníci aj múzeum moderného umenia Danubiana Meulensteen Art Museum v Bratislave na vodnom diele v Čunove.

​K téme spolupráce Európskej únie s Tureckom po zmarenom pokuse o puč z 15. júla a následnom zatýkaní oponentov vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana konštatoval premiér, že Turecko je krajina, ktorá je momentálne životne dôležitá pre Úniu a v prípade migrácie Európska únia ťahá za kratší koniec. Ak by zlyhalo rokovanie s Tureckom, tak nie sme pripravení situáciu zvládnuť.

"Nikdy som nevnímal svet čierno-bielo," upozornil Robert Fico, ktorý z toho dôvodu vyzýva na rozvahu pri vyslovovaní názorov o Turecku. "Hovoríme o rokoch ďalších a ďalších diskusií s Tureckom pokiaľ ide o približovanie sa Európskej únii," myslí si Fico. Upozornil, že v migračnej vlne existuje aj druhá nárazníková zóna, ktorá sa týka Macedónska a Bulharska, a Fico predpokladá, že na Bratislavskom summite lídrov Európskej únie "padne politické rozhodnutie o významnej pomoci Bulharsku, pokiaľ ide o ochranu hraníc".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy