Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Obyvateľ Vranova vítal Fica na kolenách: Vážim si ho ako Pannu Máriu
Zdielať na

Obyvateľ Vranova vítal Fica na kolenách: Vážim si ho ako Pannu Máriu

Google News Button Sledovať správy

VRANOV NAD TOPĽOU / Na jednej strane úsmevy, vítanie chlebom a soľou, či dokonca 70-ročný muž, ktorý premiéra Roberta Fica čakal na kolenách, no na druhej strane ostrý útok na Roberta Kaliňáka. Aj tak to vyzeralo na výjazdovom rokovaní vlády vo Vranove nad Topľou. Kabinet tam rozdelil spolu 123 miliónov eur.

Na východe už taká klasika. Vítanie chlebom a soľou. Na vládnych predstaviteľov sa prišlo pozrieť i zopár miestnych. Sedemdesiatročný Zdenko, letecký mechanik, vítal premiéra na kolenách. "Lebo si ho vážim ako Pannu Máriu, patrónku slovenského národa," hovorí Zdenko. 

Inak to vyzeralo pri príchode ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Celý národ ste zničili, ste položili na kolená, že sa nehanbíte. Ženy sú v zahraničí, naše ženy sú po vonku, že sa nehanbíte. Nielen on, aj Dzurinda, všetci," povedal pri príchode ministra miestny obyvateľ. 

SITA

Investícia 123 miliónov

Vláda na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní vo Vranove nad Topľou schválila akčný plán rozvoja okresu na roky 2016 až 2020. Schválený plán predpokladá celkovú odhadovanú finančnú investíciu v tomto období vo výške minimálne 123 miliónov eur. Zo súkromných zdrojov pôjde 42 miliónov eur, z verejných 81 miliónov eur, z čoho táto investícia bude podporená sumou 4,9 milióna eur formou regionálneho príspevku. 

Vyplatený bude postupne po obdobie piatich rokov. V tomto roku to bude 1,2 miliónov eur, ďalší milión v roku 2017 a vo zvyšných troch rokoch bude podpora vo výške 900-tisíc eur ročne.

"Spracovatelia materiálu majú ambiciózny plán vytvoriť 2 545 pracovných miest do roku 2020. Ak si zoberieme, že tu máme okolo osemtisíc nezamestnaných, tak ide o pomerne razantné zníženie nezamestnanosti,“ uviedol na tlačovej besede premiér Robert Fico.

Takmer 300 tisíc eur z regionálneho príspevku je určených na Centrum projektovej podpory. V rámci prioritnej oblasti Podnikanie a tvorba pracovných miest je vyčlenených 2,96 milióna eur. Pol miliónom eur je dotovaný podnikateľský inkubátor a inovačné centrum, za ďalších 400 tisíc eur bude vo Vranove nad Topľou založené odbytové združenie, ktoré má pomôcť výrobcom.

Na vysporiadanie pozemkov pod priemyselným parkom Ferovo je určených ďalších 250 tisíc eur. Na obnovu kultúrnej pamiatky hradu Čičva, využitie zdrojov podzemnej slanej vody v obci Soľ a ďalšiu podporu udržateľného cestovného ruchu vyčlenili 360 tisíc eur. Prioritnú oblasť vzdelanie, flexibilita a kariéra podporili sumou 760 tisíc eur, z čoho 400 tisíc eur pôjde na rozšírenie kapacity na ZŠ Kamenná Poruba a v MŠ Kukučínova vo Vranove nad Topľou.

Ďalších 570 tisíc eur je určených pre oblasť Moderné a dostupné verejné služby, v rámci ktorej je 430 tisíc eur určených na výstavbu multifunkčného športového areálu v ZŠ Sídlisko II vo Vranove, modernizáciu futbalového štadióna mládeže a výstavbu amfiteátra v obci Dlhé Klčovo. V rámci prioritnej oblasti Udržateľná mobilita pracovnej sily má ísť na podporu mobility práce a budovanie účelových cyklotrás 320-tisíc eur.

Pčolinský: plán je nespravodlivý

Ako na tlačovej besede informoval poslanec NR SR za stranu Sme rodina Peter Pčolinský, schválený akčný plán považuje za nespravodlivý. Pripravovaný podľa neho bol bez starostov okolitých obcí a iba úzkou skupinou ľudí.

Nastavený má vraj byť v prospech spriaznených podnikateľov, kamarátov a príbuzných. Ako príklad uviedol štyristotisícovú dotáciu na rekonštrukciu dedinskej pekárne vlastnenú blízkym príbuzným okresného funkcionára vládnej strany, alebo dotáciu na projekt vodného lyžovania na Malej Domaši. Starostom obce má byť člen okresnej rady Smer-SD. „Takáto forma dotácií deformuje podnikateľské prostredie v rámci okresu.

Akčný plán nerieši systémové opatrenia. Sú to len kozmetické úpravy, ktoré dočasne pomôžu okresu. Neriešia ale jeho hlavný problém z dlhodobého hľadiska,“ uviedol poslanec z Vranova n/Topľou. Plnenie akčného plánu chce kontrolovať.

Fico kritiku berie ako neopodstatnenú. "Ide o rozhodnutie zdola. Plne sme rešpektovali záujem tých, ktorí spracovávali akčný plán, aby čo najviac zohľadňoval potreby regiónu. Je šitý na mieru tohto okresu a je finančne krytý,“ uviedol Fico.

Akčný plán je podľa neho kontrolovateľný. V zákone sú nastavené kontrolné mechanizmy a o prípadoch jeho neplnenia je možné informovať.

Starosta: prezentuje požiadavky celého okresu

Podľa primátora mesta Vranov nad Topľou proces prípravy trval niekoľko mesiacov a zapojení doňho boli mnohí ľudia z okresu. Išlo vraj o verejný dokument, ktorý konzultovali s expertnou skupinou a vyzývali zamestnávateľov, podnikateľov, samosprávy aj neziskové inštitúcie, aby sa doňho zapojili. "Netvorila ho úzka skupina ľudí za zatvorenými dverami. Prezentuje požiadavky celého okresu a verím, že bude znamenať rozvoj okresu v najbližších piatich rokoch,“ uviedol primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.

Kontrolovať akčný plán chce aj mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie. Jeho podpredseda Pavol Zajac pred novinármi uviedol, že v akčnom pláne mu chýbajú systémové opatrenia. Za 1,6 milióna má v okrese vzniknúť šesť nových verejných inštitúcií, čo Zajac nepovažuje za efektívne riešenie nezamestnanosti. "Vládne inštitúcie, obce a mestá nemajú prioritne zamestnávať. Vláda má vytvoriť čo najlepšie podmienky na zamestnávanie. Zamestnávať majú najmä podnikatelia a živnostníci,“ uviedol Zajac, ktorý pripomenul nesplnené sľuby premiéra Roberta Fica pre 200 vranovských šičiek zo skrachovanej firmy Slotex o šití uniforiem pre jednotlivé ministerstvá ako aj nezrealizovanú ohlásenú investíciu spoločnosti Grandwood s 390 pracovnými miestami v miestnom priemyselnom parku Ferovo, ktorý je stále prázdny.

Fico: nikoho neprinútime, aby podnikal

Podľa Fica ale nie je možné nikoho prinútiť, aby niekde podnikal. "Vláda poskytuje stimuly, ale ak sa táto firma rozhodne že odíde, alebo tu nechce podnikať, my jej v tom žiadnym spôsobom zabrániť nemôžeme,“ uviedol Fico, ktorý zdôraznil, že práve preto prijali opatrenia ako je podpora výstavba inkubátora, v ktorom by mohli pôsobiť malé firmy bez toho, aby si museli vytvoriť svoje vlastné výrobné kapacity. Podľa primátora Jána Ragana je totiž priemyselný park zeleným parkom a nie sú v ňom preto žiadne budovy a výrobné priestory.

"Problémom tiež je, že nie všetky pozemky sú vo vlastníctve mesta, niektoré sú iba v nájme,“ uviedol Ragan. Ďalším opatrením vlády je preto výkup zvyšných pozemkov v priemyselnom parku, kde je aktuálne voľná plocha 15,72 hektára vo vlastníctve mesta. Aktuálne podľa Ragana rokuje mesto s jedným investorom, ktorý má záujem prísť do priemyselného parku. Ide o firmu zaoberajúcu sa obrábaním kovov za studena. Vytvoriť by chcela okolo 100 pracovných miest, aktuálne čaká na poskytnutie štátnej podpory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy