Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Útočník z Nového Zélandu na Slovensku? Dokazovať to majú jeho fotky na facebooku
Zdielať na

Útočník z Nového Zélandu na Slovensku? Dokazovať to majú jeho fotky na facebooku

Archívna reportáž

BERLÍN/BRATISLAVA / Spišský hrad, Bojnice, Košice, Vysoké Tatry. Presne z týchto miest má na Facebooku fotografie útočník z Nového Zélandu. Niekoľkokrát navštívil Európu a aj Slovensko. Na cestovanie Austrálčana Brentona Tarranta upozornil nemecký web t-online.de.

Šialený masový vrah, ktorý bol posadnutý stredovekými bojovníkmi proti Turkom a moslimom, precestoval celý európsky kontinent. 

Medzi krajinami, ktoré 27-ročný Austrálčan Brenton Tarrant navštívil, je podľa webu t-online.de Slovensko, Maďarsko, Rakúsko či Česká republika. Fotografie z navštívených miest zvrejňoval na facebooku. Jeho konto je momentálne už nedostupné. 

Fotografie z celého sveta, ktoré mal uverejniť, a jeho profil sú možné vyhľadať iba v digitálnom archíve. Polícia ani úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili, či fotografie urobil naozaj obvinený mladík. "Polícia má podľa zákona o pobyte cudzincov informácie o každom pobyte cudzinca na území Slovenska, ku konkrétnym osobám sa však vyjadrovať nemôžeme," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Do Schenghenu nepotrebuje víza

Európski policajti či tajné služby pravdepodobne nemali dôvod sledovať muža, ktorý nemal zápis v trestom registri a nefiguroval na žiadnych zoznamoch nebezpečných osôb. Tarrant sa po Európe mohol pohybovať bez víz. "Občania Austrálie nepotrebujú na návštevu Schenghenu víza. Môžu sa v ňom pohybovať voľne 90 dní," potvrdil pre televíziu JOJ Juraj Tomaga z ministerstva zahraničných vecí. 

"Prišiel do niektorej z krajín Európskej únie a pokiaľ tam systém nezaznamenal, že je bezpečnostným rizikom, tak v iných krajinách vrátane Slovenska, nemohli žiadne orgány, policajné či spravodajské, si všimnúť jeho osobu ako hodnú monitorovania," vysvetlil bývalý riaditeľ rozviedky SIS Igor Cibula. 

Spojili sme sa s autorom článku, nemeckým novinárom Larsom Wienandom, ktorý nám poskytol prístup k zálohovaným obrázkom. "Zabralo mi to polku soboty a trištvrťku nedele. Ale mal som dva dni voľna. Natrafil som na online archív množstva fotografií. Najprv som si všimol fotografiu z Nemecka, ktorú som hneď spoznal, potom som ale začal skúmať aj ostatné fotografie, " uviedol Wienandon ore TV JOJ.

Pôsobil ako bežný turista 

Útočník podľa fotiek zverejnených na Facebooku mal navštíviť Spišský hrad, Bojnický zámok, Košice či Vysoké Tatry. Aj na základe informácií o jeho pohybe je veľmi pravdepodobné, že autorom fotografií bol austrálsky vrah. "23. októbra bol v Pakistane, zverejnil fotografiu, ako ho niekto fotografoval v tamojšom hoteli. Podľa bulharských úradov bol v Bulharsku krátko po ceste do Pakistanu. Turecké úrady potvrdili, že bol dvakrát v Turecku. Sú tam dve série fotografií z Turecka," pokračoval novinár Wienandom. 

Vrah cestoval ako bežný turista - sústredil sa ale najmä na lokality, ktoré sa spájali so stredovekým bojom proti Turkom. "Veľmi dlho zverejňoval len turistické fotografie z ciest. Potom zrazu prestal a začal zverejňovať rôzne obrázky s textami proti islamu či o križiakoch, ako aj portréty atentánikov," dodal nemecký novinár. 

Masaker v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadal najmenej 50 obetí. Za mnohonásobnú vraždu mu hrozí doživotie. Podľa majiteľa novozélandského obchodu so zbraňami Gun City si u nej obvinený Austrálčan niekoľkokrát objednal pušky a strelivo cez internet. Dokopy štyri pušky kúpil v období od decembra 2017 do marca 2018. 

Vysoko výkonná automatická zbraň, ktorú Tarrant údajne použil pri streľbe v mešitách ale medzi nimi nebola. Nákup mal prebehnúť úplne legálne. "Nič neobvyklé sme si u toho muža nevšimli, mal zbrojný preukaz," povedal vlastník obchodu David Tipple. 

Krátko pred činom muž odoslal na 30 adries, vrátane pracovného mailu novozélandskej premiérky Jacindy Ardern text svojho manifestu. Muslimov a migrantov v ňom označil za votrelcov a seba samého za rasistu. 

Islamský štát vyzval k odvete

Islamský štát vyzval svojich stúpencov ku krvavej odvete. Hovorca organizácie abú Hasan Muhádžir prelomil mlčanie a oznámil to v 44- minútovej audionahrávke na internete.Scény masakru vo dvoch mešitách by mali prebudiť tých, ktorí boli obalamutení a mali by podnietiť priaznivcov kalifátu, aby pomstili svoje náboženstvo," prehlásil Muhádžir, ktorý sa údajne nachádza v sýrskom Baghúze, ktorý je považovaný za poslednú baštu IS.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy