Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vodiči pozor, blížia sa sviatky a s nimi aj problémy
Zdielať na
Krimi

Vodiči pozor, blížia sa sviatky a s nimi aj problémy

BRATISLAVA / Blíži sa dušičkový víkend a to je čas už tradične spojený aj s množstvom áut a chodcov na cestách. Na bezpečnosť bude aj tento rok dohliadať zvýšený počet policajtov.

Tento piatok sa očakáva mohutný presun ľudí medzi západom a východom Slovenska. Tí, ktorí sa vyberú na cestu autom, by sa mali pripraviť na zhustenú premávku a vo výbave by im nemala chýbať trpezlivosť. "Sú tu rôzne rizikové úseky, ako diaľnica D1, ktorá je stále iba stavba a sú tam rôzne dopravné obmedzenia," povedal dopravný konzultant Maroš Palesch.

Do kolóny sa vodiči môžu dostať aj pod Strečnom, rizikový je však celý severný úsek cesty číslo 18 od Žiliny cez Martin po Ružomberok. "Ja osobne by som sa presúval na východ po diaľnici D1 plus R1 až do Bystrice," dodal Palesch. Z Bystrice je potom niekoľko ďalších možností, buď cez Donovaly, alebo cez Čertovicu prípadne južnou trasou po ceste číslo 50 cez Zvolen do Košíc.

Pomáhať bude polícia

Cez víkend treba rátať so zvýšeným počtom áut vo všetkých mestách a to najmä v okolí cintorínov. "Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch," povedala hovorkyňa policajného prezídia, Denisa Baloghová.

Pozor na zmeny

"Medzi nami bude jazdiť množstvo sviatočných vodičov, ktorí jazdia rutinne a naučene," povedal Palesch. A to môže byť veľmi nebezpečné. Na niektorých miestach totiž môže dôjsť k dočasným zmenám v dopravnom značení. Z čoho môžu vzniknúť ďalšie komplikácie, alebo aj nepríjemné kolízie. Mnohí ľudia sa k cintorínom nebudú presúvať iba autami a zvýši sa počet chodcov, ktorí patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky. "Polícia žiada vodičov, aby rešpektovali práva chodcov a cyklistov, najmä na priechode pre chodcov a prispôsobili svoju jazdu poveternostným podmienkam," dodala Baloghová.

Počas minuloročných sviatkov sa na slovenských cestách stalo 211 dopravných nehôd. Osemdesiatpäť osôb sa zranilo ľahko, trinásť ťažko a šiesti prišli o život. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy