Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kauza kvetinárka pokračuje. Špecializovaný trestný súd musí vec znova prejednať
Zdielať na

Kauza kvetinárka pokračuje. Špecializovaný trestný súd musí vec znova prejednať

BRATISLAVA / Slovenský Najvyšší súd zrušil rozsudok súdu nižšej inštancie, ktorý vlani v auguste uznal Češku Evu Zámečníkovú vinnú z objednávky vraždy jej slovenského manžela a vymeral jej za to deväťročný trest väzenia.

Muž zavraždený nebol, korunný svedok prípad ohlásil polícii, ktorá usmrtenie manžela Zámečníkovej zinscenovala.

Dôvodom zrušenia rozsudku bolo podľa Najvyššieho súdu pochybenie Špecializovaného trestného súdu pri vykonávaní dôkazov. Súd prvej inštancie sa tak prípadom bude musieť zaoberať znovu.


Na Najvyššom súde bol na utorok pôvodne naplánovaný proces o odvolaní, ktoré voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu podala Zámečníková aj prokurátor. Miesto konania, ktoré súd vopred zrušil práve z toho dôvodu, že zistil pochybenia súdu prvej inštancie, v utorok Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí verdikt súdu prvého stupňa zrušil.

Manželov majetok

Zámečníková si podľa prokuratúry objednala vraždu manžela v januári roku 2014, len dva mesiace po sobáši s profesionálnym vojakom, s ktorým žila v dedine Chocholná-Velčice na západnom Slovenskom. Motívom vraždy vraj bola snaha získať manželov majetok.

Korunným svedkom v procese sa stal muž, ktorého si žena podľa obžaloby najala na vraždu svojho manžela Ľudovíta Turcsányiho. Svedok, ktorý sa obrátil na políciu, skôr uviedol, že Zámečníková mu za vraždu sľúbila odmenu 50 000 eur.

Zámečníková vinu odmietala, nechcela ani uzavrieť dohodu o vine a treste, vďaka ktorej by výmenou za priznanie mohla dostať miernejší trest. Tvrdila, že korunný svedok v procese sa jej chcel pomstiť za to, že mu odmietla požičať peniaze a že žiadny dôkaz nepotvrdil informácie o vražde a odmene 50 000 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy