Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slováci milujú napodobeniny, môžu ale obsahovať škodlivé látky
Zdielať na
Krimi

Slováci milujú napodobeniny, môžu ale obsahovať škodlivé látky

BRATISLAVA / Falzifikáty a napodobeniny sa na Slovensku stále tešia veľkej obľube. Málokto ale vie, že môžu byť nebezpečné pre ľudský organizmus.

Najčastejším problémom napodobenín je to, že obsahujú škodlivé látky. Tie môžu byť u človeka spúšťačom vážnych zdravotných problémov. Ešte horší dopad to môže mať aj na deti, ktoré sa s takýmito hračkami hrajú. "Obsahujú karcinogénne látky, ktoré sú škodlivé na ľudské zdravie," uviedla Zuzana Holodová z colného inštitútu Akadémie finančnej správy. 

"Je tam veľké riziko pokiaľ ide o oblečenie a obuv," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Masové pašovanie

Colníci takýto tovar neustále kontrolujú. Podľa prezidenta Finančnej správy si ale ľudia nevedia predstaviť, aký objem ázijského tovaru dovážajú do Európskej pnie. Ilegálny tovar je väčšinou súčasťou legálneho transportu. "Väčšinou je to kombinácia. V legálnom kontajneri je časť tovaru nelegálna.Využívame na to naše skenery a detekčné zariadenia," hovorí riaditeľ Finančnej správy František Imrecze. 

Napriek úspešnosti odhalenia falzifikátov je ich pašovanie stále masové. "Štandardne zaznamenávame medziročný nárast. A to najmä z dôvodu, že tohto sa na naše územie dostáva čím ďalej, tým viac," dodala Macíková.

​Kontrola zásielok

Colníci kontrolujú posťové zásielky, ktoré si Slováci objednávajú cez internet z ázijských a amerických e-shopov. "V posledným rokoch enormne stúpol dovoz menších zásielok, najmä prostredníctvom pošty," hovorí Macíková.

Odhaľovanie falizfikátov je jedna z priorít finančnej správy. Po ich odhalení ich colníci posielajú do laboratória, kde sa zistí či sú škodlivé. "Laboratórium je akreditované, takže môže vydávať rozhodnutia o tovare a jeho zložení a potom ich sťahujú z trhu," uviedla Zuzana Holodová, z colného inštitútu Akadémie finančnej správy. 

Potom putujú do spaľovne. Ak colníci zistia, že tovar nie je pre človeka škodlivý, do hry môže vstúpiť súd. Rozhodovať môže o tomu, že z falzifikátov odstránia ochranné značky a tovar potom poskytnú na humanitárne účely.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy