Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Andreja Gajdára, ktorý sa skrýval s deťmi v Paname, opäť obvinili
Zdielať na

Andreja Gajdára, ktorý sa skrýval s deťmi v Paname, opäť obvinili

BRATISLAVA / Andreja Gajdára, ktorý si už odsedel trest za únos svojich dvoch detí do Panamy, polícia obvinila z ďalšieho trestného činu. Z týrania blízkej a zverenej osoby. Deti údajne týral psychicky aj fyzicky počas štyroch rokov, ktoré s ním prežili v zahraničí.  Prokuratúra však návrh na väzobné stíhanie zamietla. 

Informáciu o vznesení obvinenia priniesol denník Nový Čas, ktorého redaktor vystupuje v prípade v pozícii svedka. "Všetkým, ktorí sme ich videli, či už v Paname alebo neskôr tu,bolo zjavné, že nie sú v poriadku. Či už po fyzickej alebo psychickej stránke," hovorí bývalý reportér Nového Času David Púchovský.

Práve on miesto pobytu otca vypátral a matku zastupoval pred panamským súdom, ktorý nakoniec rozhodol o návrate detí na Slovensku. Postupne sa na verejnosť dostávali svedectvá, z ktorých mrazí aj dnes. "Oni sa najskôr učili jesť, zjedli toho len veľmi málo. Potom sme po pár dňoch zistili, že mali červíky," uviedla Martina Gajdárová v máji 2016 v rozhovore s reportérom TV JOJ Dáriusom Haraksinom. 

Deti boli po návrate z Panamy vychudnuté na kosť, mali kožné a ortopedické problémy, problémy s chrupom a podľa informácií TV JOJ boli niekoľkokrát hospitalizované na psychiatrii. Matka podala pred rokom ďalšie trestné oznámenie. 

Vyšetrovateľka si k prípadu prizvala dve znalkyne z odboru psychiatrie a jednu pediatričku, ktoré mali pripraviť nezávislé posudky. Pediatrička niektoré tvrdenia matky vylúčila vrátane údajnej nákazy parazitmi. Vyšetrovateľka sa ale oprela o ďalšie posudky a vzniesla obvinenia.

Zdravotné problémy

Deti boli po návrate z Panamy údajne vychudnuté na kosť, mali kožné aj ortopedické problémy, problémy s chrupom a podľa našich informácií už boli niekoľko krát hospitalizované na psychiatrii. Matka preto pred dvanástimi mesiacmi podala ďalšie trestné oznámenie.

Vyšetrovateľka si k prípadu prizvala dve znalkyne z odboru psychiatrie a jednu pediatričku, ktoré mali pripraviť nezávislé posudky. Znalkyňa z odboru pediatrie niektoré tvrdenia matky vylúčila vrátane údajnej nákazy parazitmi. Vyšetrovateľka sa však údajne oprela o ďalšie posudky a vzniesla obvinenie.

"To, čím si prešli moje deti je aj pre mňa veľmi bolestivá vec a majú následky do dnešného dňa," uviedla Martina Gajdárová.

Väzobné stíhanie prokurátor zamietol

Polícia vzhľadom k citlivosti prípadu informácie neposkytuje. Bratislavská krajská prokuratúra potvrdila, že voči otcovi detí vzniesla obvinenie. Prokurátor ale žiadosť o väzobné stíhanie zamietol a po dvoch dňoch Andreja Gajdára prepustili na slobodu. Advokát podal voči rozhodnutiu vyšetrovateľky sťažnosť. 

"Samotný obsah toho uznesenia je absolútne tendenčný. Neobsahuje rozhodujúce dôkazy týkajúce sa obvinení, pretože deti boli vyšetrené dva krát. Raz na panamskej strane a raz na slovenskej strane pri odovzdávaní. A ak vtedy lekári nič nezistili, iba to, že deti boli smutné," uviedol advokát Martin Abrahám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy