Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pilot Lubitz, ktorý naviedol lietadlo na skaly, mal problémy v leteckej škole
Zdielať na
Krimi

Pilot Lubitz, ktorý naviedol lietadlo na skaly, mal problémy v leteckej škole

Zdroj: SITA/Facebook - Andreas Lubitz

WASHINGTON / Nemecký pilot Andrea Lubitz, ktorý vlani zámerne naviedol lietadlo spoločnosti Germanwings so 150 osobami na palube do skalného masívu, mal problémy už v leteckej škole a zlyhal v niektorých testoch. Aj napriek problémom ale letecká škola v Arizone nakoniec vystavila Lubitzovi licenciu, čo mu umožnilo nastúpiť k nemeckým aerolinkám.

Inštruktori z leteckej školy povedali americkému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie, že Andreas Lubitz mal nedostatočné znalosti o procedúrach, ktoré sú potrebné v čase letu. Problémy mal aj so sústredením, stávalo sa mu, že nedokázal súčasne sledovať, čo sa deje okolo lietadla a čo ukazujú palubné prístroje. Zlyhal tiež v jednom zo 67 cvičných letov, ktoré v škole podstúpil.

Lubitz mal pôvodne nastúpiť do pilotnej školy v Arizone v roku 2009, pre problémy s depresiami ale začal výcvik až o rok neskôr. Aj napriek problémom školu dokončil a získal pilotnú licenciu. Agentúra AP uviedla, že výcvik v leteckej škole v Arizone nedokáže zvládnuť len jedno až dve percentá uchádzačov.  

Náraz do skál

Nemecký pilot v marci 2015 úmyselne naviedol airbus nízkonákladových aeroliniek Germanwings na linke z Barcelony do Düsseldorfu do skalného masívu vo francúzskych Alpách. Na palube bol ako druhý pilot, využil ale skutočnosť, že kapitán odišiel na toaletu a v kokpite sa zabarikádoval. 

Nemeckí vyšetrovatelia zistili, že Lubitz mal na deň nehody vypísanú práceneschopnosť od lekára, ktorú ale doma roztrhal. Pred osudným letom si tiež 27-ročný pilot hľadal na internete informácie o samovraždách a o zabezpečení dverí kokpitu. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy