Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ak ste účastníkom nehody v tuneli, okamžite opustite auto
Zdielať na

Ak ste účastníkom nehody v tuneli, okamžite opustite auto

BRATISLAVA / Vodič auta sa čelne zrazil s autobusom v tuneli Branisko. Nehodu neprežili dvaja ľudia a jeden sa ťažko zranil. K zrážke by nedošlo, ak by vodič nevošiel do protismeru. V tuneloch sa stalo už množstvo nehôd. Prečítajte si pravidlá, ako postupovať po vniknutej nehode.

Začiatkom novembra 2009. Dvaja bratia z Čiech vošli pred výjazdom z tunela do protismeru, kde sa čelne zrazili s linkovým autobusom, v ktorom bolo 19 cestujúcich.  "Sedel som vpredu, som videl ako ide k nám vodič, a čakal som, že sa uhne, ale nestalo sa tak. Skrčil som sa, a potom rana, všade sklo panika," opisuje nehodu cestujúci. 

Na zázname, ktorý zverejnila Národná diaľničná spoločnost je vidieť ako 45-ročný vodič, pri výjazde z tunela vo vysokej rýchlosti vyšiel na betónové zvodidlo odkiaľ ho vyhodilo do vzduchu.

"Následne narazilo do konštrukcie návesného premenného dopravného značenia a odtiaľ ho odrazilo do protismernej časti vozovky," informuje hovorkyňa prešovskej polície Jana Migaľová.

Nebezpečné situácie v tuneloch sú takmer na dennom poriadku. Podľa odborníka vznikajú nedodržiavaním predpisov zo strany vodičov. "V tuneli sú iné svetelné pomery ako na otvorenej komunikácii, sú horšie čo negatívne vplýva na odhad rýchlosti vozidla, odhad vzdialenosti prichádzajúceho vozidla," vysvetľuje inštruktor autoškoly Igor Dolanský.

 Ak sa stanete účastníkom nehody v tuneli, okamžite po nej vypnite motor a s reflexnou vestou na sebe opustite auto. Ak to situácia dovolí, tak sa môžete postarať o bezpečnosť v tuneli. A v prípade mimoriadnych udalostí NDSka vodičom priamo v tuneli povie, čo majú robiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy