Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovák sa nepohodol v meste Krk s Macedóncom, podľa polície na neho vytiahol zbraň
Zdielať na

Slovák sa nepohodol v meste Krk s Macedóncom, podľa polície na neho vytiahol zbraň

OSTROV KRK / Tridsaťročný Slovák z východu Slovenska vytiahol zbraň na jedného z domáci v meste Krk. Podľa informácií televízie JOJ prespával v aute a zarábal si zberom zálohovaných plastových fliaš. Počas zberu sa nepohodol s jedným z domácich.

Tridsaťročný Tomáš sa vybral na dovolenku, podľa rodiny je tam asi týždeň. Podľa chorvátskej polície vytiahol plynovú pištoľ na domáceho obyvateľa po incidente pri zbere plastových fliaš. 

Tie sú v Chorvátsku zálohované a Tomáš si mal takto na dovolenke privyrábal. Slovák zo Strážskeho vidí celú veci inak.

"On na mňa vytiahol sklenenú fľašu. Ja som mu len pod odevom naznačil, že ju mám. Vôbec som ju nevytiahol. On na mňa zavolá políciu a ja mám byť pokutovaný za to, že som si chránil svoje zdravie," hovorí Tomáš. 

V nedeľu mu zobrali občiansky preukaz a má zákaz opustiť krajinu. 

To, že si v Chorvátsku Tomáš privyrába zberom fliaš, podľa jeho sestry nie je pravda. "On tam išiel na dovolenku a nie pracovať. Takže hovoriť, že tam načierno pracuje, je blbosť," hovorí jeho sestra Jana. 

Podľa jeho verzie pištoľ vytiahol na Macedónca, ktorý ako prvý na neho vytiahol sklenenú fľašu. Jeho verziu polícia zatiaľ nepotvrdila. O osude Slováka už druhý deň rozhoduje priestupkový súd v Chorvátsku.
Sudkyňa sa zachovala zhovievao a celý incident so zbraňou rieši ako narušenie verejného poriadku. Slovákovi hrozí pokuta. Tomáš ju odmieta zaplatiť.

Správal sa agresívne

Tomáš sa podľa informácií TV JOJ správal agresívne a vyhrážal sa médiami. Policajný pridelenec poslal za Slovákom aj slovenských policajtov. Tí počas letnej sezóny pôsobia na pevnine, v meste Crikvenica. "Policajti sú plne nápomocní Slovákovi pri úkonoch vykonávaných chorvátskymi orgánmi," uviedla hovorkyňa polície Denisa Baloghová. 

Priestupkový súd v meste Krk zasadal kvôli Slovákovi dva dni. V stredu poobede vyriekol rozsudok. Tomášovi zo Strážskeho dal súd pokutu 2 400 kuna (320 eur), následne ho eskortovali do cely v Rijeke, kde bude osem dní. V Chorvátsku v prípade nezaplatenia platí "rovnica" - jeden deň za tristo kún. 

"Občan sa obrátil na náš zastupiteľský úrad v Záhrebe. Poskytli sme mu všetky informácie k chorvátskej legislatíve," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček. 

Ministerstvo zahraničných vecí ani ministerstvo vnútra nemôžu zasahovať do vyšetrovania. Slovák v Chorvátsku porušil zákony tri krát - porušenie verejného poriadku, neprihlásenie zbrane pri vstupe do krajiny a použitie zbrane na verejnosti. Prihlásený pobyt nemal, pretože sa podľa vlastných slov často presúva autom, v ktorom aj prespáva. 

Tomáš má 48 hodín na to, aby sa odvolal, ak tak neurobí, rozsudok bude právoplatný. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy