Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci si vo Viedni hľadajú prácu, podvodníci si pýtajú 400 eur dopredu
Zdielať na

Slováci si vo Viedni hľadajú prácu, podvodníci si pýtajú 400 eur dopredu

BRATISLAVA / Podvodná práca v Rakúsku, na ktorej za posledné roky pohorelo už niekoľko stoviek Slovákov, aj naďalej prekvitá. Policajný pridelenec tvrdí, že na Zastupiteľský úrad vo Viedni sa neustále obracajú naši občania, ktorí sa stali obeťami podvodu.

Začína sa to pracovnou ponukou na slovenskom internete. Pričom ide o rôzne nekvalifikované pracovné pozície v skladoch pri balení mäsa alebo zeleniny, či drogérie a to spravidla vo Viedni. Znalosť cudzieho jazyka sa na počudovanie nevyžaduje. 

"Záujemcov následne kontaktujú česky alebo slovensky hovoriace osoby, ktoré podajú základné informácie a dohodnú si stretnutie v jednom z viedenských hotelov či penizónov. Pri stretnutí podpíšu pracovnú zmluvu a poškodení musia uhradiť zálohu „za ubytovanie“ na mesiac vopred vo výške od 300 – 400 eur," opisuje hovorca prezídia Michal Slivka.

Sprostredkovateľ práce ich odvedie na izbu s tým, že ráno ich odvedie na miesto, kde majú pracovať. Na druhý deň je všetko inak. 

Práca sa ruší

Nad ránom si na svojom telefóne prečítajú správu, že  sa práca z rôznych dôvodov ruší, a tak sa môžu nateraz vrátiť domov. Telefónne číslo odosielateľa správy je v tom čase už nedostupné.

"Upozorňujeme občanov, aby si v prípade záujmu o prácu v zahraničí vždy dôsledne preverili vierohodnosť ponuky, totožnosť osôb, ktoré zamestnanie ponúkajú a v prípade akýchkoľvek pochybností nepodpisovali pracovné zmluvy a neuhrádzali žiadne poplatky," pokračuje Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy