Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vodič autobusu, v ktorom v Polomke zomrelo 12 ľudí, je na slobode
Zdielať na

Vodič autobusu, v ktorom v Polomke zomrelo 12 ľudí, je na slobode

Zdroj: ISIFA

POLOMKA / Vo februári 2009 došlo na železničnom priecestí v Polomke k mimoriadne tragickej udalosti. Vlak tam narazil do autobusu plného lyžiarov. Dvanásť z nich zomrelo na mieste. Šoféra autobusu poslal súd za mreže na 8,5 roka. Keďže si viac ako polovicu trestu odpykal, požiadal o podmienečné prepustenie a súd mu vyhovel.

"Boli to moji najlepší kamaráti. Desaťročia sa poznáme. Na všetkých zájazdoch som šoféroval ja. Je mi to ľúto," priznal opäť vodič autobusu Ján Minarovič.

Denno-denné spomienky

Muž, ktorý šoféroval autobus, v ktorom v Polomke v roku 2009 zahynulo 12 ľudí, podľa jeho slov na túto tragédiu nezabudne do konca svojho života.

"Každý deň si na to spomínam. Je to strašná tragédia a do konca života to budem niesť v mojom srdci," dodáva.

Osem a pol roka

Zrážka vlaku a autobusu si na nechránenom železničnom priecestí v Polomke vyžiadala 12 obetí. Súd rozhodol, že za nehodu je zodpovedný vodič. Dostal 8,5 roka za mrežami. Po uplynutí polovice trestu požiadal o podmienečné prepustenie.

"Keď som si odsedel polovicu, požiadal som súd, že mám nárok na to. Mal som svoje pochvaly. Ústav aj súd ma pustili. Zaradil som sa do normálneho života," opisuje.

"Okresný súd Trenčín odsúdeného podmienečne prepustil z výkonu trestu odňatia slobody a určil mu skúšobnú dobu v trvaní päť rokov. Odsúdený splnil všetky zákonné podmienky, aby mohol byť podmienečne prepustený, s čím sa stotožnil aj prokurátor, ktorý sa vzdal práva podať sťažnosť proti rozhodnutiu súdu," potvrdil hovorca trenčianskeho krajského súdu Roman Tarabus.

Pasca

Napriek tomu, že je slobodný, to, čo sa stalo, si podľa jeho slov v mysli premieta každý deň.

"Ten, kto to prežil, vie, ako sa to stalo. Nemohol som vidieť ten vlak, keď som sa pozrel doľava, ten vlak tam nebol. Nebolo to poriadne označené, bola to pasca," tvrdí.

Odškodné

Jeden proces v súvislosti s týmto nešťastím ešte súdy riešia. Pozostalí totiž žiadajú odškodné. To im odklepol Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou.

"Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou rozhodol tak, že odporcovia sú povinní zaplatiť 26 navrhovateľom z titulu náhrady nemajetkovej ujmy sumy v rozmedzí od 1 000 do 26 tisíc eur," ozrejmil Tarabus.

Spolu by mali dostať odškodné vo výške 331 000 eur. Tie by mal podľa súdu zaplatiť buď vodič autobusu, alebo poisťovňa.

"V danej veci ešte nie je právoplatný rozsudok a tak poistnú udalosť ešte nelikvidujeme," uviedla hovorkyňa poisťovne Lucia Muthová.

Najčítanejšie správy