Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zmeny v elektronickej diaľničnej známke: Dá sa preniesť aj na nové auto
Zdielať na

Zmeny v elektronickej diaľničnej známke: Dá sa preniesť aj na nové auto

BRATISLAVA / Elektronické diaľničné známky stále vyvolávajú množstvo otázok. Národná diaľničná spoločnosť ale urobila niekoľko zmien. Nový majiteľ auta si elektronickú diaľničnú známku zakúpenú predávajúcim bude môcť preniesť na nové evidenčné číslo.

Staré takzvané diaľničné známky z roku 2015 sú platné v tomto roku ešte do konca tohto mesiaca. U nových elektronických diaľničných známok platí tak ako u starých, že sú neprenosné. To znamená, že nie sú evidované na majiteľa vozidla ale na auto.

"Pokiaľ auto s evidenčným číslom vozidla majiteľ predá do iného okresu, budú tomu vozidlu pridelené nové evidenčné čísla, a tým vlastne ten poplatok by mal zaniknúť," vysvetľuje policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Zmeny

Národná diaľničná spoločnosť ale pre neutíchajúce otázky zo strany občanov urobila niekoľko zmien.

"Zmena údajov v evidencii úhrady diaľničnej známky je možná len vtedy, ak nastane zmena evidenčného čísla vozidla. To znamená, že sa nemení auto, mení sa len evidenčné číslo vozidla," uviedla hovorkyňa Eva Žgravčáková.

Pre nového majiteľa auta to v praxi znamená, že si elektronickú diaľničnú známku zakúpenú ešte predávajúcim bude môcť preniesť na nové evidenčné číslo.

"O túto zmenu je možné požiadať napríklad vtedy, ak sa prihlasuje vozidlo do evidencie vozidiel Slovenskej republiky z iného okresu alebo štátu. O zmenu môžu požiadať na vybraných obchodných miestach," dodáva Žgravčáková.

"Polícia víta ústretovosť diaľničnej spoločnosti, že vyčlenila niektoré registračné miesta v rámci Slovenska, kde bude možné, že nový majiteľ si na nové evidenčné číslo vlastne prehlási poplatok, ktorý bol zaplatený v predchádzajúcom okrese," informuje Ábel.

Túto zmenu môžu majitelia vozidiel nahlásiť na vybraných miestach a teda vo všetkých krajských mestách na Slovensku.

Držitelia ZŤP

Pre držiteľov ZŤP preukazu sa tento rok nič nemení. Aj naďalej platí, že sú oslobodení od platenia diaľničných známok.

"Pokiaľ v roku 2016 osoby zdravotne ťažko postihnuté nie sú ešte zaregistrované, môžu tak urobiť či už elektronickou formou za použitia internetu, alebo administratívne na Národnej diaľničnej spoločnosti," hovorí Ábel.

Zmeny týkajúce sa majiteľov áut, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy