Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Jozef z východného Slovenska: Bol som otrokom v osade
Zdielať na

Jozef z východného Slovenska: Bol som otrokom v osade

HUMENNÉ / Štyridsaťosemročný Jozef podľa vlastných slov i polície musel roky bývať i pracovať v rómskej osade v okrese Humenné. Dvom miestnym mužom odovzdával aj svoj dôchodok. Keď utiekol, vyhrážali sa mu, preto sa vždy radšej vrátil. Polícia nasadila desiatky policajtov, služobné psy a medzi osadníkmi urobila raziu.

Podľa polície Jozefa nasilu držali v jednom z domov v osade v okrese Humenné. "Robotu aj peniaze odo mňa bral," tvrdí Jozef.

"Poškodený v obave o svoje zdravie a zdravie svojej rodiny, býval u obvineného a vykonával pre neho rôzne práce a každý mesiac mu odovzdával celý svoj invalidný dôchodok," potvrdil prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobaník.

"Keď som utiekol, prišiel po mňa a začal sa mi vyhrážať," opisuje Jozef, prečo sa do osady vrátil.

"On tam bol taký biely kôň. Nerobil, bol pri cigánoch. Ja viem všetko, ale nemôžem to povedať," povedal tajomne Jozefov sused.

"Ak ho nahovorili na niečo, ak ho presvedčili aby k nim išiel pod nejakou falošnou zámienkou,a zneužívajú ho za účelom vlastného zisku, tak môže ísť o obchodovanie s ľuďmi, čiže novodobé otroctvo," vysvetľuje vedúca Úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu Zuzana Vatráľová. 

Lepšie ako doma

Jozef tvrdí, že v osade strávil niekoľko rokov. Polícia preto v týchto dňoch vykonala raziu s množstvom policajtov. "Do akcie v osade Podskalka bolo zapojených niekoľko desiatok policajtov a taktiež aj služobné psy," potvrdil prešovský policajný hovorca Daniel Džobaník. Muža, ktorý si mal z Jozefa urobiť otroka, vypátrali.

Zo zločinu vydierania obvinili 33 ročného muža. "Obvinený je podozrivý, že od roku 2011 mal nútiť 48 ročného muža z obce Ptičie, aby sa zdržiaval u neho doma," dodal Džobaník.

Do prípadu má byť zapletený aj brat obvineného. Otec oboch mužov tvrdí, že Jozef sa u nich cítil lepšie ako doma.

Invalida mali obvinení bratia pripraviť počas niekoľkých rokov o takmer 6000 eur. Išlo o jeho invalidný dôchodok, ktorý mu údajne každý mesiac zobrali.

Sudca Okresného súdu v Humennom vzal oboch bratov do väzby. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy