Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Megaproces: Piťo dostal osemnásť rokov
Zdielať na

Megaproces: Piťo dostal osemnásť rokov

PEZINOK / Megaproces v kauze údajného zločineckého gangu Piťovcov dorazil do cieľa. Ako sa predpokladalo, padajú aj odsudzujúce rozsudky. Údajný bos skupiny, Juraj O., dostal 18 rokov. Nebol to ale najvyšší trest. Ďalší dvaja obžalovaní by si mali odsedieť 23 a 24 rokov.

Proces trval takmer rok, konalo sa tridsaťsedem pojednávaní. Súd vypočul viac ako deväťdesiat svedkov. To, že ide o megaproces potvrdzuje aj počet znalcov, ktorí vypovedali. Je ich približne tridsať.

Predsedníčka súdu čítala rozsudok nad osemnástimi obžalovanými vyše dve hodiny. Štrnástich uznal súd za vinných z rôznych skutkov.

Neskrývajú pohodu

Obžalovaní od začiatku procesu neskrývajú pohodu. Ich údajný šéf Juraj O. prezývaný Piťo sa dokonca opakovane dobre zabáva a rozdával úsmevy na všetky strany. Všetci celý čas tvrdia, že sú nevinní.

Gang mal podľa prokuratúry organizovane páchať viacero trestných činov. Do portfólia piťovcov patrili drogy, výpalné, vydieranie a zbrane.

Juraj O. podľa súdu od roku 2005 vytváral štruktúru spoločenstva s názvom piťovci. "Predmet činnosti bol zameraný na dosahovanie sústavných finančných ziskov, a to z obchodu s omamnými a psychotropnými látkami, z mesačných poplatkov od súkromných podnikateľov podnikajúcich v pohostinských a reštauračných službách a od osôb ponúkajúcich sexuálne služby pod zámienkou ich ochrany (tzv. výpalné), ďalej od vyberania poplatkov od dílerov drog za ochranu pred útokmi zo strany konkurenčných skupín,“ uviedol súd.

Prepadnutie majetku

Potvrdil to senát súdu, ktorý im okrem vysokých nepodmienečných trestov, nariadil aj prepadnutie majetku. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Obžalovaní sa na mieste odvolali a vo veci bude konať najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy