Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Diplomovky na kľúč. Výhodný biznis, ale aj podvod!
Zdielať na
Krimi

Diplomovky na kľúč. Výhodný biznis, ale aj podvod!

Na Slovensku sa rozmáha nový biznis. Za písanie prác zaplatia vysokoškoláci stovky eur. Možno si ani neuvedomujú, že sa dopúšťajú trestného činu.Za malý podvod, ktorý spáchajú, môžu byť vydierateľní po celý život.

V posledných rokoch sa často hovorí o takzvanom plagiátorstve. Koniec koncov problémy so svojimi diplomovkami mali aj niektorí policajní funkcionári. Trestný zákon pozná zásahy do zákonom chránených práv ku dielam, rozličným zvukovým či obrazovým záznamom a databázam.

"V priebehu minulého roka polícia odhalila 81 prípadov porušovania autorského práva, úspešnosť objasnenia je takmer 30 percent,"
informuje Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ SR.

Rigorózna práca za "liter"?

Na internetových stránkach mnohí podnikatelia ponúkajú aj sprostredkovanie seminárnych, bakalárskych, diplomových či rigoróznych prác priamo na objednávku. Oficiálne sa tvária, že vypracúvajú len podklady k štúdiu a vo svojom predmete podnikania často uvádzajú odborné poradenské služby. Cena diela závisí od náročnosti témy, jej spracovania či dostupnosti literatúry. Stostranová rigorózka môže vyjsť až na tisíc eur.

Hovorí advokát Radovan Pala: "Písanie autorských diel pre tretiu osobu nie je podnikaním. Štát by si takýto typ podnikania mal, samozrejme, strážiť. Či už prostredníctvom živnostenských alebo aj daňových úradov."

Je to podvod. Študenti riskujú stíhanie

Aj keď je tento spôsob podnikania zrejme ešte v medziach trestného zákona, podľa experta na ochranu práv duševného vlastníctva však stíhanie riskujú študenti, ktorí si spomínané práce objednávajú. Radovan Pala: "Jednoznačne je tam potenciál na hodnotenie pre trestný čin podvodu, pretože vydáva za svoje dielo niečo, čo nie je jeho dielom. Navyše uvádza do omylu príslušnú inštitúciu, príslušnú vysokú školu."

V budúcnosti ho to môže dostihnúť

Klamstvo spočíva aj v tom, že študent v úvode práce uvádza, že ju napísal samostatne. Ak niekto na začiatku svojej kariéry podvádza, stane sa vydierateľným a nebezpečným pre výkon štátnej funkcie. "Takáto vec ho môže hocikedy v budúcnosti dostihnúť," dodáva advokát Radovan Pala.

Hovorí prevádzkovateľ firmy, ktorá sa písaním prác zaoberá: "Mali sme aj nejaké filozofické veci, veľa sa robí hlavne právo a manažment, ale aj sociálne záležitosti a zdravotníctvo. Niektorí to potrebujú rýchlo, lebo sa neskoro spamätajú, ale sú aj takí, ktorí nám dajú aj pol roka. Je to však individuálne. V priemere tak mesiac - dva."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Študentky_knižnica_diplomová_práca

isifa - ilustračné foto

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy