Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico v bratislavskej kaviarni
Zdielať na

Fico v bratislavskej kaviarni

Zdroj: SITA

Že Smer chce robiť politiku s ľudskou tvárou, je opakovaný vtip spred desiatich rokov. V roku 2006 ním Robert Fico vyhral voľby. Dnes už ale všetci poznajú pointu: nech by ste nesúrodú masu starých boľševikov, neomarxistov, drobných podvodníkov a veľkých kapitalistov miesili akokoľvek dlho, sociálna demokracia z nich nevykysne.

Podľa Ľuboša Blahu je Bašternák „multimilionárske hovädo“, ktoré by on sám so Smerom nespájal. Lenže, bez toho, aby si od Blahu pýtali jeho láskavé povolenie, spojili Smer s Bašternákom Robert Kaliňák, keď s ním obchodoval i Robert Fico, keď sa sťahoval do jeho bytu. Čo si myslia veľkopodnikatelia v pozadí Smeru o poslancovi Blahovi, môžeme len hádať. Bolo by však prekvapením, keby mu venovali čo i len tú jednu myšlienku, ktorou by ho vybavili ako neškodného šaša.

Na programovej konferencii nesedel Blaha v poslednom rade náhodou. Prvoradí členovia strany sú tí, ktorí majú kapitál v banke, nie Kapitál na poličke v pracovni v akadémii vied. Napokon, stačí počúvať predsedu Fica. O sociálnej demokracii, ani nijakej inej ľavicovej myšlienke, nemôže mať ani hmlistej potuchy, keď sa pýta, či rozumie robotník z Volkswagenu Smeru? Isteže. Na Smere nie je nič zložité. Správna otázka znie, či rozumie Smer robotníkovi z Volkswagenu.

Dzurindu a jeho SDKÚ pochovalo, keď sa  definitívne stala stranou veľkomestských intelektuálov. Fica a jeho Smer pochová, že sa definitívne stal stranou veľkomestských zbohatlíkov. Dokonca aj keď chce použiť v politickom prejave modelového robotníka, nedovidí ďalej, ako do Volkswagenu, do Devínskej Novej Vsi, čo nie je práve zapadnutá dedinka na chudobnom severovýchode, ale jedna z častí hlavného mesta. Kto pracuje v bratislavskej automobilke pri páse, nie je síce žiaden boháč, ale ani netrie biedu.

Je nemysliteľné, aby Fico zabudol, že voľby sa nevyhrávajú vo veľkých mestách. Impotencia jeho programovej konferencie svedčí skôr o tom, že mu došli sľuby. Už nemá čo ponúknuť. A už mu dýchajú na krk tí, ktorí chudobným rozumejú. Ktorí vedia, že naozaj chudobní nie sú robotníci z Bratislavy.

Chudobní sú ľudia, ktorí nemali robotu od čias, keď sprivatizovali a vytunelovali fabriku, v ktorej pracovali. Ich deti neboli dosť bystré, aby študovali, ani dosť nečestné, aby si nazbíjali, takže ešte nikdy vo svojom živote nezarobili ani cent. Možno by niekto do tej hladovej doliny dotiahol nejakú robotu, ktorú by mohli robiť aj jednoduchí ľudia, no dodnes tam nedorazila ani diaľnica.

Chlap, ktorý miestnu fabriku vytuneloval, jazdí na dvestotisícovom SUV, býva v polmiliónovom dome na neďalekom kopci, je miestnym funkcionárom Smeru a jeho deti študujú v zahraničí. Má stavebnú firmu, robí pre štát, niečo okolo diaľnic.

Chudobní ľudia, aj keď neboli dosť bystrí, aby vyštudovali vysoké školy, nie sú zasa takí sprostí, aby ani po štvrťstoročí nepochopili, že Fico im nič nedá. Pre nich už Fico pomaly splynul s bratislavskou kaviarňou.