Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ivan Štefanec: Záujmom britských automobiliek je ostať na spoločnom európskom trhu
Zdielať na

Ivan Štefanec: Záujmom britských automobiliek je ostať na spoločnom európskom trhu

Zdroj: ISIFA

Európa si v minulosti, sériou zlých rozhodnutí a nepružnými reakciami na pokračujúcu globalizáciou, doslova nechala zlikvidovať viaceré priemyselné odvetvia, v ktorých mohla dnes hrať svetový prím. Najtypickejším príkladom je výroba mobilných telefónov a smart zariadení, ktorá sa takmer celá presunula do Ázie.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil europoslanec Ivan Štefanec.

Jedným z mála, ktoré nielen fungujú, ale sa dokonca aj rozrastajú, je výroba automobilov. Automobilový priemysel tvorí 6,5% európskeho HDP a zamestnáva 12,2 milióna ľudí. Takmer 20% z nich sú vysokokvalifikované pracovné sily. Zároveň je tento segment jedným z tých, ktoré najviac poznačí digitalizácia ekonomiky a postupný prechod na tzv. priemysel 4.0. V praxi to znamená, že okolo roku 2030 by malo byť 15% všetkých predaných áut plne autonómnych, teda bez vodiča. Tento scenár si vyžaduje oveľa väčšiu kooperáciu medzi výskumom a vývojom a praktickou realizáciou produktu, ako tomu bolo doteraz. Každá obchodná bariéra, zlá regulácia, či chybné politické rozhodnutie bude znamenať, že štafetu lídra preberú od Európy iné časti sveta.

Britské automobilky si túto skutočnosť plne uvedomujú. Značky, ktoré patria k najúspešnejším a najinovatívnejším na svete, zamestnávajú v Spojenom kráľovstve 800 000 ľudí a 58% ich vývozu končí v krajinách Európskej únie. Počas mojej pracovnej cesty vo Veľkej Británii som sa stretol so zástupcami viacerých automobiliek. Všetci mi potvrdili, že počas pobrexitových rokovaní je pre nich kľúčové zabezpečiť zachovanie prístupu na spoločný európsky trh. Nielen pre odbyt vozidiel, ale aj pre rentabilitu ich investícií na kontinente a v neposlednom rade aj pre vzťahy so subdodávateľmi.

​Podoba Európskej únie po vystúpení Veľkej Británie je predmetom rôznych špekulácií a dohadov. Jedno je však viac ako isté. Bude diktovaná viac reálnymi ekonomickými potrebami, ako politickými vyhláseniami.

Súvisiace články