Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ak si chce podnikateľ vytlačiť reklamný leták, musí sa registrovať
Zdielať na

Ak si chce podnikateľ vytlačiť reklamný leták, musí sa registrovať

BRATISLAVA / Ak podnikáte a tlačíte si reklamné letáky, prípadne menu lístky či nejaké podobné propagačné materiály, musíte sa podľa nového zákona o odpadoch registrovať na ministerstve životného prostredia.

Povinnosťou podnikateľa je zároveň zabezpečiť recykláciu, či zneškodnenie odpadov z týchto propagačných materiálov a to uzavretím zmluvy s jednou z 11 firiem určenú ministerstvom, ktorá vám vzniknutý odpad za poplatok odstráni. Ak tak neurobíte, hrozí vysoká pokuta.

Jedenásť firiem

"Pred zaslaním na ministerstvo by mal uzatvoriť zmluvu s niektorou z organizácií zodpovednosti výrobcov pre obaly," vysvetľuje hovorkyňa Ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská.

Na to, aby si podnikateľ mohol sám tlačiť propagačné materiály, musí inej firme zaplatiť poplatok za odvoz odpadu z nich. Na výber je jedenásť firiem, ktoré vybralo Ministerstvo životného prostredia.

Aj pri jednorázovej tlači

Zmyslom tejto registrácie podľa hovorkyne je, aby sa aj výrobcovia neobalového výrobku podieľali na samotnom toku nakladania s odpadmi. Slovensko má záväzok voči EÚ do roku 2020 zvýšiť recykláciu na úroveň 50 percent momentálne sa nachádzame niekde okolo 20 percent.

Povinné zmluvy s veľkými odpadovými spoločnosťami môže podnikateľ vypovedať iba raz za rok, vždy k 31.decembru. Zmluvu s firmou je povinný uzatvoriť aj vtedy, ak letáky vytlačí iba jednorazovo.

Vysoká pokuta

Podľa Richarda Mittelmana, majiteľa reštaurácie, chcú prinútiť ľudí, aby chodili do centier a platili veľké peniaze za tlač týchto jedálnych lístkov. "Je to choré, je to taká vymyslená vec," rozhorčuje sa.

Podľa slov europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej sa musia podnikatelia lepšie vysporiadať s odpadom ako doteraz. "Toto je ale naozaj niečo veľmi komplikované a navyše to môže podnikateľom sťažiť podnikanie, pretože ani nebudú môcť vedieť že čo vlastne majú robiť," myslí si.

Ak podnikateľ povinnosť nesplní, môže dostať pokutu od 1 200 do 120 tisíc eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy