Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci majú strach z bývania vo vlastnom, dôvodom je neschopnosť splácať
Zdielať na

Slováci majú strach z bývania vo vlastnom, dôvodom je neschopnosť splácať

BRATISLAVA / Približne polovica Slovákov nebýva vo vlastnom. Väčšina z nich plánuje vlastné bývanie do dvoch rokov a predovšetkým na úver. Necelá tretina opýtaných má strach ísť bývať do vlastného, od tohto rozhodnutia ich odrádza obava z neschopnosti splácať úver.

Až 27 percent Slovákov býva ešte u rodičov. Rodičovské výhody využívajú najmä vysokoškoláci, s rodičmi býva 68 percent respondentov. No 32 percent sú absolventi škôl a mladí aktívni vo veku 25 až 34 rokov.

Ďalších 13 percent oslovených si platí podnájom a päť percent býva u partnera. Vyplynulo to z prieskumu Nadácie Partners a agentúry Focus, ktorý bol zameraný na financovanie bývania Slovákov.

Test splácania úveru

Ako skonštatovala odborníčka na osobné financie z Partners Group SK Andrea Straková, obava z nedostatku financií sa dá preklenúť testom schopnosti splácania úveru. Záujemca o hypotekárny úver by si mal najskôr vyskúšať minimálne pol roka odkladať bokom rovnakú sumu, akú by platil mesačne pri hypotéke. Počas tohto obdobia sa ukáže, či bude schopný v budúcnosti hypotéku splácať. Ak nie, treba zvýšiť príjem alebo prehodnotiť výdavky,“ uviedla Straková.

Nejaký typ úveru na financovanie kúpy nehnuteľnosti využilo šesťdesiat percent respondentov a z nich až osemdesiat jeden percent tento úver aktuálne stále spláca. Priemerná mesačná splátka sa pohybuje okolo 200 eur. V Bratislave je to o niečo viac.

Refinancovanie úverov

Pri boji bánk a nízkych úrokoch využívajú ľudia aj refinancovanie úverov. "Tá úspora aj podľa prieskumov vychádza, že môže byť zaujímavá, že môže byť vo výške 30, 50, 100, 150 eur v závislosti od výšky hypoték. S refinancovaním sú spojené náklady, či už na kataster, na znalecký posudok a tak ďalej," uviedol výkonný riaditeľ finančného kompasu Maroš Ovčarik.

Prieskum ukázal, že takmer polovica, 43 percent, Slovákov sa nechráni proti dlhodobému výpadku príjmu. Medzi nimi je aj 28 percent, ktorí sa nechránia aj napriek tomu, že splácajú hypotekárny úver.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy