Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tretina Slovákov žije od výplaty k výplate, neušetrí a žije na dlh
Zdielať na

Tretina Slovákov žije od výplaty k výplate, neušetrí a žije na dlh

BRATISLAVA / Najdlhší týždeň v mesiaci je pre tretinu Slovákov ten pred výplatou. Podľa posledných štatistík majú slovenské domácnosti stále problém prežiť. A to aj napriek tomu, že sa Slovensku darí.

Počet ľudí, ktorí žijú od výplaty k výplate od minulého roka mierne klesol. Stále je to vysoké číslo. Tridsaťtri percent Slovákov v prípade nečakaných výdavkov môže mať problém s ich vykrytím.

"Platím byt, platím elektrinu, neušetrím nič. Tie platy zvyšujú, ale ide hore plyn aj elektrina," hovoria Slováci. Sedemnásť percent domácností žije na dlh alebo čerpá z úspor. Hoci sa slovenskému hospodárstvu darí, do domácností sa to úplne nepremietlo.

"Situácia v našom hospodárstve sa vyvíja pozitívne, to znamená, že rastie, klesá nezamestnanosť rastú mzdy," opisuje analytička Dominika Ondrová. 

Životná úroveň

Životná úroveň závisí aj od toho, ako sme schopní zvládať rodinný rozpočet. A teda výdavky za bývanie, potraviny, voľnočasové aktivity ale napríklad aj kozmetiku. Kým niekto vie ušetriť z 700 eurového platu, pre druhého to môže byť problém.

Pozitívnejší výsledok prinieslo v priskume hodnotenie vlastnej finančnej situácie. Pätina domácností očakáva jej zlepšenie. A začínajú pribúdať aj tí, ktorí si dokážu, čo to usporiť. Podľa analytikov by to malo byť aspoň 10 percent z príjmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy