Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štát vyplatil väčšinu vratiek za plyn, zostáva už len 1,8 milióna
Zdielať na

Štát vyplatil väčšinu vratiek za plyn, zostáva už len 1,8 milióna

BRATISLAVA / Štátu sa darí, tak sa podelíme, vyhlasoval pred voľbami premiér Robert Fico. Aby svoje slová podložil činmi, spustil takzvané sociálne balíčky. Popri vlakoch zadarmo či bytoch pre mladých výrazne rezonovali i takzvané vratky za plyn.

Štyridsaťosem miliónov eur sa malo vrátiť späť do slovenských domácností, v ktorých platia za plyn. Sumy, ktoré majiteľom dávali, boli od desať po 165 eur.

Systém od začiatku nemal núdzu o kritikov. Dokonca spustili aj kampaň, kde ľudia peniaze posúvali napríklad na charitu.

Už skoro celá suma sa ale do domácnosti vrátila. Na vyplatenie zostáva niečo vyše 1,8 milióna.

"Aj po skončení druhej fázy bude vyplácanie príspevkov na plyn pokračovať v tých prípadoch, ktoré sú nateraz predmetom neukončeného dedičského konania. Finančné prostriedky z tých poukazov, ktoré si odberatelia plynu nevyzdvihnú, sa vrátia späť do štátneho rozpočtu," informoval Juraj Rybanský z ministerstva hospodárstva.

Druhá fáza trvá do 30. augusta.

Kritika

Systém kritizovali aj mnohí analytici, ktorým sa tento krok zdal byť nesystémový a až podozrivo načasovaný. Ak by sa mali premiérove slová štátu sa darí, podelíme sa s občanmi, malo by vyplávať aj ministerstvo financií z nazbieraných daní.

"Úplne najviac sa darí rozpočtu, vláda zároveň pripravila zvýšenie daní. Prečo vláda nepouvažuje nad znížením deficitu alebo jednoducho nevráti ľuďom?," polemizuje analytik Iness Martin Vlachynský.

Odborník ďalej hovorí, že ani spôsob vyplácania nebol najšťastnejší. Podľa neho sa mohol premiér podeliť napríklad znížením daní alebo odvodov.

"Ľudia získali 48 miliónov. Tie si rovno môžu prichystať na zvyšovanie daní, keďže zdaňovanie poistiek bude stáť ročne asi 50 miliónov, takže príjmová a výdavková strana nie sú v súhre," dodáva Vlachynský.

V novom rozpočte už ale vratky za plyn nie sú. Otázkou teda je, či vratky budú pravidelné, alebo to bol len predvolebný darček.

"Sme sa rozhodli, že to zanalyzujeme, ako to pomohlo. Išlo o boj proti chudobe. Chcem skonštatovať, že to má oporu v tom, ako sa vyvíjajú ceny energií," informoval minister hospodárstva Peter Žiga. 

Zaplatíme menej

Keďže od začiatku roka sa cena komodít znížila skoro až o 20 percent, podľa ministra to uvidíme na účtoch za ne.

Na konci tohto roka vláda už tretíkrát vyplatí časti penzistov takzvaný jednorazový príplatok k vianočnému príspevku v sume viac ako 12 eur.

Starobné dôchodky plánuje vláda od januára navýšiť o 8 eur, teda o menej ako dve percentá z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy