Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mladí nechcú ukázať čo v nich je, požadujú prehnané benefity
Zdielať na

Mladí nechcú ukázať čo v nich je, požadujú prehnané benefity

BRATISLAVA / Stratená generácia naďalej straší Európu. Popri mnohých nových problémoch Únie sa zabudlo na milióny mladých, ktorí už neštudujú, napriek tomu nepracujú. Eurostat varuje, že tento fakt treba nejako riešiť. A žiaľ Slovensko patrí v tomto smere medzi krajiny s najväčšími problémami.

Viac ako šestina mladých Európanov nemá prácu. Najhoršie je to na juhu, naopak najlepšie na severe. Slovensko je napriek hospodárskemu rastu pod únijným priemerom. A to ešte Eurostat ráta mladých do 24 rokov. Keby to bolo podľa slovenskej metodiky, teda do 29 rokov, nepracovalo by skoro 28 percent mladých. 

"Aktuálne je ich v evidencii približne 82 tisíc," hovorí generálny riaditeľ Ústredia práce Marián Valentovič. 

Duálne vzdelávanie

Na európskej úrovni ja vinníkom zlý ekonomický vývoj. U nás je to najmä disproporcia medzi vzdelávaním a požiadavkami zamestnávateľov. Aj keď po rokoch dochádza k nápravám. Napríklad v podobe duálneho vzdelávania. "Zmeny sú naštartované, ale je to proces," dodáva Valentovič. 

"Chceme sa ďalej venovať mladým ľuďom. K tomu sa pripravujú legislatívne opatrenia," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stále viac pribúda pracovných ponúk pre nich. "Počet pracovných miest pre mladých sa zvýšili 50 percent," uviedla Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka profesia.sk. Podľa Ústredia práce táto kategória klesá zo všetkých znevýhodnených najrýchlejšie. 

Neukážu, čo v nich je

Zamestnávatelia sa stále častejšie sťažujú, že mladí sú akosi menej ochotní počkať a ukázať, čo v nich je, ako generácia pred nimi. Chcú všetko hneď a zaraz. "Chcem veľa peňazí, veľa benefitov, najlepšie auto, najlepší notebook a najlepší mobil a podobne," opísala požiadavky mladých Ivana Molnárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy