Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda chce zvýšiť dôchodky. Minimálne sa zvyšovať nebudú, varuje Mihál
Zdielať na

Vláda chce zvýšiť dôchodky. Minimálne sa zvyšovať nebudú, varuje Mihál

BRATISLAVA / Poberatelia starobných dôchodkov si od začiatku tohto roka prilepšili o 1,9 eura mesačne. Tento slabý nárast mnohých penzistov pobúril. Budúci rok by to malo byť výraznejšie navýšenie, ani to sa ale nebude týkať všetkých dôchodcov.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter uviedol, že vláda urobila určité úpravy vo výpočtoch, pretože inak by to v budúcom roku bolo ešte slabšie ako teraz.

Vláda odobrila návrh Richterových zmien a posiela ich na schválenie do parlamentu. "Okolo osem až deväť percent je suma, o ktorú budú valorizované starobné dôchodky," uviedol premiér Robert Fico. 

Minimálne dôchodky sa zvyšovať nebudú

Bývalý minister práce, teraz opozičný poslanec Jozef Mihál hovorí, že ľuďom, ktorí poberajú najnižšie penzie sa tieto nezvýšia ani o cent. "Oni poberajú takzvané úrovni 270 až 300 eur mesačne a sú zavesené na sumu životného minima. Keďže životné minimum sa nezvyšuje, nebudú sa zvyšovať ani ich minimálne dôchodky," varuje Jozef Mihál z SaS.

Okrem starobných by sa predčasné dôchodky mali zvýšiť o 7 eur 90 centov, vdovské a vdovecké o 5,30 a sirotské o 2,60 mesačne. Predseda SaS Richard Sulík prerátal, koľko sirotských dôchodkov by sa mohlo vyplatiť zo sumy, ktorú mal neoprávnene získať podnikateľ Bašternák. "Osem miliónov bola suma na vratkách DPH, ktorá bola ukradnutá. Delené 2,60, čo je zvýšenie sirotského, to máte zhruba tri milióny mesačných dôchodkov," uviedol Sulík.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy