Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Harabin si v rokoch 2009 a 2010 vyplatil 113 tisíc na odmenách
Zdielať na

Harabin si v rokoch 2009 a 2010 vyplatil 113 tisíc na odmenách

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Štefan Harabin si počas svojho druhého funkčného obdobia na poste predsedu Najvyššieho súdu pridelil odmenu 40-tisíc eur za rok 2009 a odmenu 73 tisíc eur za rok 2010.

"Čiže za prvých 18 mesiacov svojho druhého funkčného obdobia si sám sebe vyplatil odmenu vo výške 113 tisíc eur," informoval médiá vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou na najvyššom súde Boris Urbančík.

Predsedníčka NS Daniela Švecová zároveň podľa Urbančíka vyzvala Harabina, aby odmenu vrátil. Od Harabina zatiaľ informácie nemajú, nenachádza sa momentálne v práci. Taktiež požiadali Najvyšší kontrolný úrad, aby preveril, či tieto odmeny boli vyplatené v súlade so zákonom.

Etický problém

Najvyšší súd vidí vo vyplácaní odmien hlavne etický problém. "Mal by ich vrátiť na základe toho, že to jednoducho nie je v súlade s etikou. Tá výške odmeny, si myslíme, zďaleka prevyšuje štandardné odmeny, ktoré boli v tom čase vyplácané a pridelil si ich sám," odpovedal Urbančík.

Ako dodal, tieto spomínané odmeny sám sebe vyplatil v čase, keď ako predseda NS nepustil kontrolu ministerstva financií na najvyšší súd.

Ako Urbančík dodal, predsedníčkaŠvecová si nevyplatila a nepridelila žiadne odmeny odkedy je vo funkcii.

Ďalší sudcovia

Urbančík zároveň informoval, že na najvyššom súde preverujú archívy. Keďže sa tam nachádzala aj správa audítorskej firmy o audite, nevideli pôvodne dôvod, prečo odmeny prešetrovať. Ale na základe novinárskeho podnetu ešte raz prešetria vyplatené odmeny.

Vo videu zverejnenom na Facebooku Štefan Harabin odmieta spôsob medializovania informácií o jeho odmenách bez toho, aby bol k téme oslovený.

Okrem iného tvrdí, že "tento príplatok poberá okrem Harabina na trestnom kolégiu ďalších 16 trestných sudcov a na Špeciálizovanom súde v Pezinku tiež minimálne 16 trestných sudcov".

Najčítanejšie správy