Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polovica Slovákov nezarobí ani 800 eur, najhoršie na tom je Prešovský kraj
Zdielať na

Polovica Slovákov nezarobí ani 800 eur, najhoršie na tom je Prešovský kraj

BRATISLAVA / Drvivá väčšina Slovákov je nespokojná s ohodnotením práce. Polovica nedostane na výplatu ani 800 eur. Napriek tomu, že mzdy na Slovensku postupne rastú, v porovnaní s vyspelejším zahraničím máme ešte stále čo doháňať.

Priemerné mzdy síce vykazujú mierny nárast a vďaka zápornej inflácii reálne zarobíme viac, no vyskakovať stále príliš nemôžeme. "Polovica Slovákov zamestnaných na plný pracovný úväzok ešte stále zarába menej ako 800 eur, menej ako priemernú mzdu v národnom hospodárstve, pričom najviac ich je v Prešovskom kraji," informuje analytička poštovej banky Dominika Ordová.

Chcem viac

Podobné je to aj v zahraničí, kde sú ale často oveľa vyššie platy. "Priemernú mzdu nezarába ani 60 percent zamestnancov," povedal manažér portálu platy.sk Miroslav Dravecký.

Spokojnosť s pracovným ohodnotením je u nás nízka. "Keby som sa náhodne opýtal ľudí, či zarábajú dosť, tak 99 percent mi povie, že zarábam málo a chcem viac," pokračuje Dravecký.

IT technológie

Najlepšie sa darí zamestnancom v informačných technológiách. Problémom je príliš veľa neuplatniteľných vysokoškolákov na trhu práce. "Sú nútení potom hľadať si prácu v administratíve v pozícii asistentov alebo referentov," vysvetľuje pr manažérka spoločnosti Profesia Katarína Klembalová.

Niet divu, že ich mzdové očakávania sú nižšie, ako u absolventov technických smerov. Najväčšie peniaze sa točia v hlavnom meste. Každý ôsmy Bratislavčan si na výplate mesačne nájde viac ako 2 000 eur, pre mnohých nepredstaviteľnú sumu.

Téme sa venuje redaktor Michal Rybanský:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy