Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenskí zbrojári ukázali novú techniku pre armádu
Zdielať na

Slovenskí zbrojári ukázali novú techniku pre armádu

BRATISLAVA / Vybral by si všetko, čo vidí. To bola bezprostredná reakcia ministra obrany Petra Gajdoša na otázku, aká technika zo zbrojárskeho veľtrhu IDEB, ktorý sa začal v Bratislave, by vedeli využiť naše Ozbrojené sily.

Na veľtrhu má slovenskú premiéru ľahká kolesová vezená húfnica EVA a ťažký pásový delostrelecký systém DIANA.

Armádna technika dožíva

„Je to ukážka spolupráce medzi slovenským a poľským priemyslom," vyhlásil minister obrany Peter Gajdoš. Veľká väčšina techniky, ktorú používa naša armáda je na alebo za hranicou životnosti. Priznáva to aj minister, ktorý bol donedávna profesionálnym vojakom.

"Bol by som rád, aby sa nám podarilo Ozbrojené sily modernizovať aj tým, čo môžete vidieť na výstave. Som presvedčený o tom, že občania si zaslúžia zodpovedne vycvičené a pripravené ozbrojené sily s dobrou výzbrojou a modernou technikou, ktoré budú kompatibilné s ostatnými krajinami členských štátov NATO a Európskej únie,“ povedal Gajdoš. 

Za novinkami je štát

Výrobcom systémov DIANA a EVA je skupina firiem DMD GROUP, a.s. z Dubnice nad Váhom, ktorej 100 percentným akcionárom je od júla minulého roka ministerstvo obrany. Vidieť sa dá toho na výstavisku podľa jeho hovorkyne Martiny Mackovej oveľa viac: "Veľtrh prezentuje ťažkú techniku ako tanky, obrnená transportéry, húfnice a mnohé ďalšie. Ale aj komunikačnú techniku." 
 
Rezort obrany sa na veľtrhu IDEB 2016 prezentuje statickými expozíciami, ale aj dynamickými ukážkami. Svoje zastúpenie tam má aj Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica a Akadémia ozbrojených síl gen. Milana Rastislava Štefánika.

Veľtrh IDEB potrvá do 12. mája. Zúčastňuje sa na ňom 152 vystavovateľov z 20 krajín.

Slovenská republika je na veľtrhu zastúpená 37 vystavovateľmi:

Najčítanejšie správy