Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Príspevok na dieťa sa zvýši na 280 eur, vyššia bude aj materská
Zdielať na

Príspevok na dieťa sa zvýši na 280 eur, vyššia bude aj materská

BRATISLAVA / Maximálna suma príspevku na starostlivosť o dieťa by sa mala od začiatku budúceho roka zvýšiť zo súčasných 230 eur na 280 eur. Pôjde o maximálnu výšku príspevku v prípade, ak starostlivosť dieťaťu vo veku do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorý dnes schválila vláda. Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka.

Od budúceho roka by mali pritom úrady práce a sociálnych vecí poskytovať príspevok na starostlivosť o dieťa vo veku do troch rokov aj tomu rodičovi, ktorý dá dieťa do štátnej alebo obecnej materskej školy, a to vo výške príspevkov rodiča.

Zjednodušená administratíva

Takýto príspevok bude môcť dosiahnuť najviac 80 eur mesačne. Novela zákona má tiež zjednodušiť administratívnu náročnosť pri poskytovaní tohto príspevku. "Navrhuje sa, aby rodič nebol povinný platiteľovi mesačne preukazovať výšku nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa," uvádza rezort práce a sociálnych vecí.

Ak sa o dieťa do troch rokov jeho veku stará napríklad starý rodič bez živnostenského oprávnenia, suma príspevku má zostať vo výške 41,1 eura.

Kabinet schválil aj ďalšie opatrenie z druhého sociálneho balíčka, a tým je zvýšenie sumy materskej dávky od začiatku budúceho roka zo súčasných 65 percent na 70 percent z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby.

"Cieľom návrhu zákona je výraznejšie podporiť rodičov detí, ktorí pred nástupom na materskú dovolenku vykonávali zárobkovú činnosť a boli nemocensky poistení," uviedlo ministerstvo k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý schválila vláda.

Materská dávka by mala od 1. januára budúceho roka stúpnuť aj tomu rodičovi, ktorý začne dostávať túto dávku pred 1. januárom budúceho roka a bude ju poberať po 31. decembri tohto roka.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy