Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mladé rodiny si finančne prilepšia, ekonómovia dvíhajú varovný prst
Zdielať na

Mladé rodiny si finančne prilepšia, ekonómovia dvíhajú varovný prst

BRATISLAVA / Mladé rodiny by si mali od nového roka výrazne prilepšiť. Zvýšiť sa majú nielen materské dávky, ale aj príspevok na starostlivosť o dieťa. Kým matky sa niekoľkým eurám navyše potešia, ekonómovia vidia v opatrení niekoľko rizík. Neustále zvyšovanie príspevkov vraj napokon môže vybuchnúť ako časovaná bomba.

Ekonómovia upozorňujú, že dariť sa nemusí stále. Čaká nás pokles počtu pracujúcich a tým aj zaplatených odvodov. "Potom sa tie štedré dávky stanú problémom," uviedol ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana.

Zo svojich daní tak budeme musieť oveľa viac dotovať dôchodky, ktoré sú už aj tak stratové. Mladé rodiny ale túto informáciu vítajú. "Určite všetkým matkám prajem pár eur navyše," hovorí jeden z opýtaných.

Zvýšenie na 280 eur

Zvýšiť by sa mal príspevok na starostlivosť o dieťa do troch rokov z 230 na 280 eur. "Mladé rodiny budú môcť peniaze použiť na zaplatenie materskej školy alebo profesionála, ktorý sa bude starať o dané dieťa," uviedol predseda vlády Robert Fico.

Fico sľubuje aj zjednodušenie administratívnych nárokov. Rodičia by nemuseli preukazovať výdavky na jasle a škôlku každý mesiac. Pridelenie príspevku sa ale nebude týkať všetkých.

Komu pomôže?

Väčší dopad na rozpočet bude mať plánované zvýšenie materskej dávky zo súčasných 65 na 70 percent príjmu, poberaného pred nástupom na materskú. Kritici však namietajú, že nie je jasné, komu má toto zvýšenie pomôcť.

"Toto opatrenie spraví to, že žene, ktorí predtým zarábala 500 eur, pridá 25 eur a tej, ktorá zarábala 1 000 eur, pridá na materskej 50 eur mesačne," dodáva ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana.

Premiér už dávnejšie povedal, že je povinnosť ponúknuť občanom podiel na hospodárskom raste krajiny. Otázne však je, čo sa stane s týmto podielom, ak sa ekonomike prestane dariť.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy