Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko príde o miliardy eur, nestíhame čerpať eurofondy
Zdielať na

Slovensko príde o miliardy eur, nestíhame čerpať eurofondy

BRATISLAVA / Slovensku ostáva už len niečo vyše 180 pracovných dní, aby vyčerpalo zvyšné miliardy eur z európskych fondov. Odborník varuje, že to nestihneme a nenávratne prídeme možno až o 2 miliardy eur. Vláda sa obhajuje tým, že zmluvy sú podpísané v plnej sume a že ku koncu obdobia sa čerpanie vždy zrýchli.

Slovensko príde o 2 miliardy eur. Podľa analytika totiž nestihneme do konca roka využiť možnosti čerpania peňazí z eurofondov, na ktoré máme právo. "Do konca roka nám zostáva 260 dní na to, aby sme dočerpali zvyšných 4,5 miliardy eura, ktoré sme nedočerpali za 8 a pol roka. To znamená, že Slovensko podľa môjho názoru príde o takmer 2 miliardy eur, ktoré prepadnú," tvrdí analytik európskenoviny.sk Ján Rudolf.

Premiér Fico tvrdí, že vláda svoju prácu odviedla. "My nevieme prikázať mestu alebo VUCke, že budete obstarávať takto alebo takto a musíte začať stavať," vysvetľuje premiér Robert Fico.

Vinou sú politici

Problémy sú najmä v oblasti verejného obstarávania. "Akú má vláda niesť zodpovednosť za to, či si mesto, obec alebo VÚC ako suverénna samospráva neorganizujú verejné obstarávania, alebo meškajú," pýta sa Fico.

Zodpovednosť je podľa analytika jasná. "Eurofondy za tých 8 a pol roka sa nečerpajú len preto, alebo vinou nečerpania sú jednoznačne politici, nič iné a nikto iní, len politici," myslí si Rudolf.

"Dnes sú teda akékoľvek odhady rizika prepadnutia EÚ fondov čisto špekulatívne, pretože ešte veľká časť projektov je v plnej realizácii a podľa skúseností bude čerpanie v priebehu nasledujúcich mesiacov výrazne akcelerovať," povedala hovorkyňa podpredsedu Ľubomíra Vážneho Silvia Belešová.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy