Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Za 1 deň 7 900 €! Rozprávkový život europoslancov
Zdielať na

Za 1 deň 7 900 €! Rozprávkový život europoslancov

ŠTRASBURG / Europarlament čakajú za 5 týždňov voľby a v júli sa striedajú starí poslanci s novými. Tí starí, teda terajší, prídu do práce len na jediný deň, na účet im však príde plat za celý mesiac. Informáciu priniesol Český rozhlas.

Výplata za celý mesiac

"V súčastnosti to v hrubom predstavuje okolo 7 950 €, po zdanení okolo 6 200 €," hovorí vedúci informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Robert Hajšel. Zrejme si na svoje peniaze dávať pozor nemusia, pretože o tom, koľko si pripíšu na účet, nevedia.

"Dostane primeranú časť platu, to znamená na jeden deň," tvrdí europoslankyňa Edit Bauer. Všetko je však inak. "Súčasní europoslanci sú oficiálne v úrade do vzniku nového parlamentu a výplatu dostávajú do konca svojho mandátu. A keďže časť júla sú ešte v úrade dostanú výplatu za celý mesiac," píše sa v stanovisku Európskeho parlamentu.

Štedré odstupné

"Ja určite nebudem proti ale ani sa toho nezastávam," tvrdí europoslanec Alajos Mészáros. Daňových európskych poplatníkov bude jednodňový pracovný špás stáž približne 3 000 000 €. Odchádzajúci poslanci dostanú podľa Českého rozhlasu aj 3-mesačný príspevok na chod kancelárie po ukončení mandátu. V neposlednom rade sa môžu tešiť aj z rozprávkového odstuopného v podobe šiestich mesačných platov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy