Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chcete vrátiť tovar? Tu sú podmienky
Zdielať na

Chcete vrátiť tovar? Tu sú podmienky

BRATISLAVA / Nakupovanie nás občas môže výjsť poriadne draho. Najmä ak si kúpime tovar, ktorý nie je možné vymeniť. O tom totiž rozhoduje predajca a tak sa podmienky menia od obchodu k obchodu. Kým niekde bez problémov vymeníte oblečenie, u niektorých predajcov sa Vám to môže podariť aj s knihami. Sú dokonca obchody, kde sa takto dajú vymeniť aj potraviny.

Nie vždy máte právo vrátiť tovar

Rajom pre spotrebiteľov sú Spojené štáty americké. Tovar tam môžete vrátiť aj po dvoch mesiacoch užívania. "Všetko čo sme nepotrebovali sme vrátili. Napríklad reproduktory alebo rádio. Po pár mesiacoch sme ich vrátili do obchodu a oni nám vrátili peniaze bez toho, aby sme udávali dôvod, na nič sa nepýtali," opisuje Martin svoje skúsenosti z USA.

Na Slovensku by nám to však len tak ľahko neprešlo. V kamenných obchodoch zákon neupravuje vrátenie tovaru. Všetko závisí od ochoty predajcu. "V tomto prípade, keď občan zaplatí za tovar, sa stáva vlastníkom. Predávajúci nie je povinný zobrať tovar späť a vrátiť mu peniaze. Tam neexistujú žiadne lehoty," upresňuje Danuša Krkošová, hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie.

Vrátiť môžete aj knihy

Najviac tolerujú predajcovia vrátenie oblečenia ešte s visačkou alebo nerozbalený tovar. Obchodník môže sám určiť počet dní, dokedy môžeme tovar vrátiť. "Dá sa vrátiť tovar dlhodobej spotreby. Stačí ak neboli otvorené a musia byť pred dátumom minimálnej spotreby. Samozrejme treba mať doklad o kúpe," vysvetľuje Zuzana Lošáková, hovorkyňa obchodného reťazca.

U niektorých predajcov môžete vrátiť do 7 dní napríklad aj knihy. Ľudia to však nezvyknú zneužívať. Väčšinou si zákazník až doma uvedomí, že tú istú knihu už má. Do kníhkupectiev však zavítajú aj špekulanti. "Jedna pani nám vrátila detskú knihu, ktorá bola však už popísaná, všimli sme si to až neskôr," hovorí Ľubomír Varga, vedúci kníhkupectva.

Po Vianociach chcú vrátiť ozdoby

Potom sa stávajú aj také prípady, kedy sa z obchodov stávajú skôr požičovne. Napríklad už po Vianočných sviatkoch zákazníci zvyknú vracať ozdoby. "Stáva sa to často, že nám ľudia po Vianociach nosia vianočné ozdoby, alebo dokonca vianočné stromčeky," dodal predajca.

Kým v kamenných obchodoch je ne predajcovi, či tovar vezme naspäť, pri internetovom predaji platia už iné pravidlá. Bez udania dôvodu môžeme vrátiť tovar všade do 7 dní. Vrátenie sa však nevzťahuje na službu, ktorá už začala plynúť alebo na tovar, ktorý bol vyrobený podľa špeciálnych požiadaviek spotrebiteľa. Vrátiť naspäť sa Vám nepodarí napríklad ani DVD nosič. "Platí to aj pri periodickej tlači, časopisoch, pri lotériách, hrách, pri videozáznamoch a ďalších," upresnila Zuzana Lošáková.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy