Ryba na Vianoce. Prečo nejeme radšej kura?

Zdroj: TV JOJ

24.12.2012 10:01 | Vianočné menu tvorí na Slovensku tradične kapustnica a kapor. Rybu si doprajeme v podstate všetci, ale len málokto vie, prečo! V minulosti sa jedli úplne iné pochúťky. Garantujeme vám, že niektoré z nich by ste dnes do úst nevložili...

Ryba sa na náš stôl dostala približne v 13. storočí. Katolíci totiž ryby považovali za pôstne jedlo a keďže Štedrý deň je posledný deň tzv. Malého pôstu, teda adventu, iné mäso sa netolerovalo. A nejedol sa iba kapor, ktorý je klasikou vo väčšine rodín. "Boli to pstruhy, šťuky, uhorky, kapune," uviedla historička Katarína Nádaská.

Slimačí kaviár aj bobrie chvosty...

Vyprážaný kapor sa ako súčasť štedrej večere objavuje až v 30. rokoch 20. storočia. V minulosti sa na Vianoce jedli napríklad aj také raky či žaby. Dokonca aj lahôdky, ktoré by ste dnes v obchodnom dome nekúpili. "Slimačí kaviár zalievaný do orechového oleja. A výnimku aj napríklad bobrie chvosty alebo medvedie labky, ktoré sa tiež považovali za pôstne jedlá," uviedol Vladimír Tomčík.

Ryba, hydina, hovädzie...

Vianočný stôl vyzerá v okolitých štátoch úplne inak ako u nás. Okrem rýb jedia napríklad v susednom Rakúsku hydinu, v Taliansku divinu, Francúzi si doprajú morku a takí Nóri pre zmenu bravčové mäso. Podľa historikov však môže podobne vyzerať aj naše sviatočné menu. "Na Štedrý večer sa jedlo mäso beznohé, čiže ryba, na prvý vianočný sviatok dvojnoho, čiže hydina a na Štefana čiže druhý sviatok vianočný to bolo mäso štvornohé," dodáva Tomčík.

Téme sa venuje Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Autor: Beata Ksenzsighova

Zdroj: noviny.sk

Súvisiace články


Nenechajte si ujsť

Ďakujeme za vaše názory

Dokonalé zobrazenie na všetkých zariadeniach

#

Reklama

Kontakt