Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ročne zomrie na nadmerné požitie soli viac ako milión ľudí
Zdielať na

Ročne zomrie na nadmerné požitie soli viac ako milión ľudí

Zdroj: Thinkstockphotos

RÍM / Priemerná spotreba soli na našej planéte je takmer dvojnásobkom toho, čo doporučuje Svetová zdravotnícka organizácia WHO. Len v Spojených štátoch má nadmerná konzumácia soli na svedomí 58 000 životov ročne, píše taliansky denník Carriere della Sera.

Vo svete ročne zomrie pre nadmernú konzumáciu soli 1,65 miliónov ľudí. Na vine je sodík, kľúčový prvok soli, ktorého skonzumujeme takmer dvakrát toľko, ako je maximálna dávka doporučená WHO. Spotrebujeme ho v priemere okolo 3,95 gramu na deň, kým odporúčanou dávkou sú najviac dva gramy. Čo je dávka zodpovedajúca asi piatim gramom kuchynskej soli.

So soľou preháňajú všade

Smrtiace účinky nadmernej spotreby soli analyzovali autori štúdie zverejnené v časopise The New England Journal of Medicine na základe výskumu spotreby soli v 187 krajinách sveta.

Štúdia ukázala, že nadmerná spotreba soli spôsobí v Spojených štátoch ročne 58 000 úmrtí na kardiovaskulárne choroby. Autori však bijú na poplach najmä v súvislosti s rozvojovými krajinami: štyri z piatich úmrtí v oblastiach s nízkymi či strednými príjmami sa dajú podľa nich pripísať nadmerným dávkam soli. Nie je však na svete regiónu, ktorý by to so soľou nepreháňal: v subsaharskej Afrike skonzumujú ľudia denne v priemere 2,18 gramu sodíka, v strednej Ázii 5,51 gramu.

Zvýšenie krvného tlaku

"Je známe, že vysoká spotreba sodíka zvyšuje krvný tlak, ktorý je hlavným rizikovým faktorom pre kardiovaskulárne choroby," pripomína Dariush Mozaffarian, dekan Friedmanovej školy výživy, vedy a politiky v Tuftsovej univerzite v Bostone. Výsledky analýzy boli korigované s ohľadom na faktory, ako je vek či rasa.

Podľa autorov štúdie je nutné celosvetovo zaviesť programy na zníženie dennej spotreby sodíka, aby sa tak zabránilo predčasným úmrtím. Autori dodávajú, že výskum vychádzal zo zisťovania sodíka v moči, čo môže reálnu spotrebu ešte podhodnocovať.

Supermarkety

Okrem toho sa vo svojej štúdii sústredili na úmrtia vyvolané chorobami srdca a ciev spojenými s nadmernou spotrebou sodíka, avšak nadbytok sodíka môže vyvolávať aj také kardiovaskulárne choroby, ktoré nemusia nutne viesť k smrti.

Soľ väčšinou konzumujeme, bez toho, aby si to vôbec uvedomovali: 80 percent soli prichádza na naše stoly priamo zo supermarketov a obsahujú ju spracované potraviny. Medzi veľkých spotrebiteľov soli patria Taliani. Podľa nedávnej štúdie vyšlo najavo, že Taliansko je jednou z tých krajín vo svete, kde sa soli spotrebuje najviac.

V Európe je len málo krajín, s výnimkou Maďarska, kde sa chovajú ku svojmu telu horšie. Talian denne zje 10,8 gramov soli, aj napriek tomu, že k životu stačí jeden gram denne a WHO doporučuje udržovať dennú spotrebu pod dvoma gramami.

Súvisiace články