Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V cícerovej nátierke nenašli baktériu, ktorá spôsobuje botulizmus
Zdielať na

V cícerovej nátierke nenašli baktériu, ktorá spôsobuje botulizmus

BRATISLAVA / V cícerovej nátierke, akú skonzumoval 43 ročný Banskobystričan hospitalizovaný s podozrením na botulizmus, sa nebezpečná baktéria Clostridium botulinum nenachádzala. Potvrdili to výsledky testov, ktoré v stredu dostala Štátna veterinárna a potravinová správa.

Vzorky nátierky v baleniach s rovnakým dátumom, ako tie, ktoré konzumoval pacient v Banskej Bystrici testovali na certifikovanom pracovisku v Česku.

"Výsledky analýz výrobkov cícerovej nátierky a koložvárskej kapusty vylúčili prítomnosť botulínového toxínu. V tomto smere nemáme žiadne pochybnosti o výsledku analýz a musíme pracovať s nimi v takom stave, ako sme ich dostali," informoval riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Muž, ktorý po tom ako zjedol nátierku, ale aj iné jedlá, skončil v nemocnici s príznakmi otravy botulotoxínom. Stále je pod dohľadom lekárov, jeho stav sa sa ale zlepšuje. 

"Stav hospitalizovaného pacienta sa zlepšil, je pri vedomí a je mimo ohrozenia života," potvrdila hovorkyňa fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje.

Nebezpečný jed

Botulotoxín patrí medzi najnebezpečnejšie bakteriálne toxíny. Tento zákerný jed dokáže zabiť človeka.

"Toxín, ktorý vylučuje baktéria clostridium botulinum je známy aj pod názvom klobásový jed. Nachádza sa v nevhodne a nedokonale spracovaných údeninách, klobásach alebo konzervách s mäsom, zeleninou či rybami," vysvetľuje Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Botulizmus je vzácne ochorenie a vyskytuje sa ojedinele. "Za posledných päť rokov evidujeme štyri ochorenia. prvé bolo evidované v roku 2012 a ďalšie tri v tomto roku. Zatiaľ žiadne úmrtie na toto ochorenie neevidujeme," uviedla Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Baktéria v črievkach

Odborníci z úradu urobili krátko po hospitalizácii Banskobystričana rozbor potravín, ktoré sa v domácnosti nachádzali. Výsledky boli negatívne, až na obaly z črievok s cícerovou nátierkou. V nich potvrdili nebezpečnú baktériu, ktorá produkuje jed botulotoxín.

"Našla sa vo všetkých troch črievkach vo zvyšku, ktoré si vytlačil," informovala hovorkyňa regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolanyová. 

Banskobystrický výrobca tejto nátierky Alfa Bio s.r.o. v písomnom stanovisku po incidente vyhlásil, že všetky ich výrobky prechádzajú pasterizáciou, ktorá spôsobuje deštrukciu toxínu. Zároveň stiahla všetky výrobky danej šarže a všetky ich poskytla na expertízu.

Baktéria, ktorá spôsobuje botulizmus, sa v cícerovej nátierke nenachádzala:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy