Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prvá samoobsluha pred 60 rokmi: Hovädzie vo vlastnej šťave za 12,40
Zdielať na

Prvá samoobsluha pred 60 rokmi: Hovädzie vo vlastnej šťave za 12,40

BRATISLAVA/PRAHA / Predchodcom dnešných supermarketov a hypermarketov bola obyčajná samoobsluha. Tá úplne prvá na území vtedajšieho Československa vznikla pred šesťdesiatimi rokmi v Prahe.

Prví mali samoobsluhu obyvatelia americkej Kalifornie už v roku 1912. Do Československa dorazil tento trend až v päťdesiatych rokoch, keď 1. júna 1955 otvorili úplne prvú samoobsluhu na pražskom Žižkove. Dovtedy u nás existovali len predajne s personálom za pultom. 

"Na Husitskej triede na Žižkove otvorili novú predajňu potravín. Pri vchode do predajne sú pripravené vozíky a košíky na tovar. Kupujúci si sám označený tovar vyberie a pri pokladni zaplatí," popisuje novinku dobová tlač.

Hit zo Západu

Ľuďom mala táto vymoženosť spríjemniť a uľahčiť nakupovanie. Bolo to pre nich niečo úplne iné. Každý ju chcel navštíviť, aby videl, ako sa žije na Západe.

"Regály boli totálne preplnené rôznymi konzervami, fľašami s octom, vreckami múky či šošovicou," cituje jedného z pamätníkov ahaonline.cz.

Samoobsluha na Staromestskej tržnici v Prahe v roku 1960. Regále doslova praskali vo švíkoch.

ČTK

Zamestnankyne miestnej knižnice, ktorá sa nachádza neďaleko prvej samoobsluhy, si na detaily matne spomínajú. "Bola to veľmi malá predajňa Vzadu za závesom bol sklad a hneď za dverami kachle, takže keď bola zima, kto stál pri dverách sa takmer uvaril," povedala ešte pred rokmi jedna zo žien českému denníku Mladá Fronta Dnes.

V obchode ste si vtedy mohli kúpiť bežné potraviny ako chlieb či mlieko v sáčikoch a skle. "Na salámy sme museli chodiť k mäsiarovi. V zatavenom obale sa vtedy nepredávali," spomína druhá z knihovníčok.

Dlhé rady

Obe ženy si pamätajú, že pred obchodom býval dlhý rad na košíky a niekedy i na špeciálny tovar, ako napríklad kečup. Ten bol ihneď vypredaný.

Vtedajšie košíky boli úplne iné ako dnes. Biele vozíky mali železnú konštrukciu a košík sa dal oddeliť.

ČTK

Otváracie hodiny vtedajšej samoobsluhy sa od dnešných supermarketov výrazne líšia. Nikto si síce pracovnú dobu predavačiek presne nepamätá, odhadujú ale, že bola počas celých 40 rokov komunistickej vlády rovnaká - od šiestej do šiestej cez týždeň a v sobotu do dvanástej.

Prahu v novom trende nasledovali aj iné mestá. V Brne otvorili prvú samoobsluhu v tom istom roku. "Mali tam dve pokladne, takže bola celkom veľká. V tom období všetky predajne v krajine zariaďoval jeden dodávateľ, takže všetky vyzerali rovnako," spomína jedna zo zamestnankýň.

Samoobsluha ale do súčasnosti nevydržala. Skončila krátko po nežnej revolúcii.

Kedy bolo lacnejšie?

Ceny boli všade rovnaké. Napríklad taká soľ  stála 1,50 Kčs, špageti 2,50 a hovädzie mäso vo vlastnej šťave dokonca 12,40 Kčs. Alkohol nebol najlacnejší, šampanské podľa pamätníkov, vtedy stálo 45 Kčs. 

Samoobsluha v Bloviciach v roku 1983. O pár rokov bol takýmto predajniam koniec.

ČTK

Už v roku 1989 sme za bežný nákup obsahujúci 1 chlieb, 1 maslo, 20 dkg salámy, 20 dkg eidamu, 10 vajec, 2 litre polotučného mlieka, 0,5 kg bravčového bôčiku, 1 kg zemiakov, 0,5 kg jabĺk a 4 pivá zaplatili 67 Kčs. 

V súčasnosti by nás vyšiel na 14 eur. 

Ani rady už nie sú také dlhé ako voľakedy. Mäsa, ovocia či hračiek je dnes dostatok. V súčasnej dobe si v rade postojíme zväčša len pri pokladni.

Najnovšie sa k nám zo západu dostáva ďalší trend, a to potraviny priamo do domu. Reťazce teda prinesú čerstvé potraviny až rovno k našim dverám. O tom mohli v časoch prvej samoobsluhy ľudia len snívať.

Toaletný papier, múka, pivo..Aké potraviny najčastejšie kupujeme dnes? Pozrite si reportáž:

Zdielať na